NavMenu

Kreće izrada strategija za razvoj turizma i poljoprivrede Pala - Opština potpisala sporazum sa FAO

Izvor: eKapija Nedjelja, 08.11.2020. 08:13
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko)
Načelnik opštine Pale Boško Jugović i direktor Turističke organizacije Pale Dragan Jakić u petak, 6. novembra, su sa predstavnicima UN i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), Кancelarija u BiH, potpisali sporazum za izradu strategije razvoja turizma i poljoprivrede u ovoj lokalnoj zajednici.

Nakon potpisivanja sporazuma, Jugović je rekao da je opština Pale prošle godine uputila ovoj organizaciji zahtjev za izradu strategije ruralnog razvoja i poljoprivrede i ruralnog turizma za opštinu, koja je to i prihvatila.

- Značajno je da će se raditi dvije odvojene strategije, jedna za razvoj poljoprivrede, a druga za razvoj turizma koja će biti integrisana i odnosiće se na ruralna područja. Potencijali turizma kojima raspolažu Pale respektabilni su i imaćemo smjernice na koji način da koristimo turističke potencijale i kako da ulažemo u poljoprivredu - rekao je Jugović novinarima, saopšteno je na opštinskom sajtu.

On je napomenuo da je prihvaćen zahtjev za formiranje stručnih timova i izrazio uvjerenje da će ove strategije sigurno pomoći u razvoju ovih oblasti.

Prema njegovim riječima, opština je posljednjih godina počela da izdvaja značajna podsticajna sredstva i potrebno joj je da ima smjernice gdje da ulaže, na koji način i kolika sredstva.

Jugović je izrazio zadovoljstvo što će opština Pale sredstva dobiti kao poklon od FAO i što će u narednu godinu ući sa usvojenom strategijom.

On je zahvalio predstavniku FAO Vladi Pijunoviću, za kojeg je istakao da je prepoznao značaj zahtjeva i da zna kakvi su potencijali opštine i koliko ulaže u poljoprivredu.

- To će otvoriti mogućnost da u narednoj godini konkurišemo za IPA projekte koji podstiču razvoj poljoprivrede i turizma u ruralnim područjima i to će dati novu razvojnu šansu opštini - ocijenio je Jugović i naveo da je prošle godine u poljoprivredu, kroz podsticaj, uloženo oko 150.000 КM.

Pijunović je napomenuo da će oba dokumenta biti usklađena sa entitetskim strategijama i sa Strategijom o ruralnom razvoju BiH, tako da će biti u skladu sa predloženim mjerama i realna osnovu budžeta opštine koji to može da implementira.

Direktor Turističke organizacije Pale Dragan Jakić je istakao da ove strategije pokazuju ozbiljnost sistematskog viđenje razvoja turizma u opštini Pale.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.