NavMenu

EU uvodi takse Americi zbog subvencija kompaniji Boeing

Izvor: Tanjug Subota, 07.11.2020. 13:40
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Capri23auto)
Evropska unija uvešće iduće nedjelje takse na uvoz robe iz SAD u vrijednosti od 4 mlrd USD zbog američkih subvencija proizvođaču aviona Boeingu, rekle su diplomate EU u Briselu, a javlja Rojters.

Agencija navodi da su vlade većine članica EU podržale uvođenje taksi, što će biti obznanjeno u ponedjeljaka na sastanku ministara trgovine Unije.

Spor između EU i SAD traje već 16 godina, a predsjednik Donald Tramp, i ako izgubi na izborima, ostaje na čelu države do 20. januara, i kako ističe Rojters, ima dosta mogućnost da poveća takse na uvoz robe iz EU, uvedene u sličnom sporu zbog subvencija Airbasu.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer upozorio je prošlog mjeseca da će uvođenje taksi EU "prisiliti SAD da odgovore", a predsjednik Tramp je zapretio da će "uzvratiti jače".

Brisel smatra da će njegove takse, koje se odobrila i Svjetska trgovinska organizacija (STO), doprinjeti uspjehu pregovora o rješavanju spora započetog još 2004. godine.

Neki analitičari smatraju da bi pobjeda demokratskog kandidata Džoa Bajdena mogla da ubrza prevazilaženju razlika između dvije strane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.