Izvor: Glas Srpske | Nedjelja, 08.11.2020.| 16:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

VIDOVIĆ: Potpuno ukidanje posebne republičke takse u 2023.

Zora Vidović
Zora Vidović (Foto: YouTube/screenshot)
Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je u intervjuu Srni da u narednoj godini neće biti smanjenja plata, a da će penzije biti povećane za tri do četiri odsto.

Vidović je rekla da bi smanjenje plata bilo veoma štetno, jer bi za posljedicu imalo smanjenje potrošnje koja je ionako mala.

- Penzije će sigurno biti povećane, a prema sadašnjoj procjeni, mislim da će biti moguće povećanje za tri do četiri odsto - istakla je Vidović.

Ona je dodala da Vlada konstanto radi na rasterećenju privrede, zbog čega je za narednu godinu planirano smanjenje neporeskih davanja.

- Ministarstvo finansija radi na tri zakona koja se odnose na smanjenje posebne republičke takse i na ukidanje mnogih komunalnih taksa, a sve u dogovoru sa poslovnom zajednicom - pojasnila je Vidović.

Ministar finansija je naglasila da se novim zakonima predviđa ukadanje određenog broja taksi koje nisu nosile neki značajan prihod, ali su stvarale obaveze privrednim subjektima.

S druge strane, navela je Vidović, posebna republička taksa predstavlja značajan prihod u budžetu, ali je i veliko opterećenje za privrednike.

- Dogovorili smo se da tu taksu smanjimo za 30% u narednoj godini, za 60% u 2022. godini, a da je potpuno ukinemo 2023. Na osnovu smanjenja i ukidanja određenih taksi imaćemo 5 mil KM manje prihoda u budžetu naredne godine i ta sredstva moraćemo nadoknaditi uštedama - rekla je Vidović u intervjuu Srni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.