Izvor: eKapija | Subota, 07.11.2020.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pčelarstvo Velagić iz Tuzle dobilo halal certifikat

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Valentyn Volkov/shutterstock.com)
Stari tradicionalni obrt Velagić iz Tuzle ili poznatiji kao Pčelarstvo Velagić uspješno je okončao implimentaciju zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010 u svojoj proizvodnji. Halal certifikat vlasniku kompanije, gospodinu Feridu Velagiću uručio je direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete mr sci. Damir Alihodžić.

- Stari tradicionalni obrt Velagić Tuzla je porodična firma koja se bavi pčelarstvom. Trenutno posjedujemo oko 250-300 košnica. Primjenjujemo dvomatični sistem pčelarenja na svim pčelinjacima. Sva nova naučna saznanja primjenjujemo na svojim pčelinjacima i zbog toga ostvarujemo visoke prinose. Posvećeni smo zdravoj proizvodnji bez korištenja bilo kakvih hemijskih sredstava u tretiranju pčela, a za proizvodnju satnih osnova koristimo isključivo vosak iz vlastite proizvodnje. Predhodnih godina organizovana proizvodnja matične mliječi zauzela je prvo mjesto u proizvodnji, na drugom mjestu je uzgoj matica, a na trećem proizvodnja meda. Kontinuirano razvijamo našu proizvodnju i implementacijom zahtjeva halal standarda smo potvrdili našu opredijeljenost da proizvodimo prirodne proizvode vrhunske kvalitete – rekao je Velagić, saopšteno je na sajtu Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Procesom halal certificiranja obuhvaćena je proizvodnja meda i proizvoda od meda (propolis, matična mliječ, polenov prah, i preparati).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.