NavMenu

Jedna od najboljih gramofonskih ručica na svijetu proizvodi se u Srbiji

Izvor: RTS Subota, 07.11.2020. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Free-Photos)Ilustracija
Jedna od najboljih gramofonskih ručica na svijetu izrađuje se u malom proizvodnom pogonu sa šest zaposlenih u Aleksandrovcu. Izumitelj je četrdesetsedmogodišnji veterinar Zoran Mihajlović iz Trstenika, koji je od malena zaljubljenik u gramofone i magični zvuk ploča.

U svijetu haj-faj opreme, Zoran Mihajlović je postao poznat 1996. godine, proizvodnjom tegova za gramofone. Nakon dvije decenije istraživanja i pokušaja da umanji vibracije prilikom puštanja ploča, prije četiri godine konstruisao je i predstavio na sajmu muzičkih uređaja u Kaliforniji gramofonsku ručicu "suprim analog". Ova tangenta danas se ugrađuje u najpoznatije gramofone poput "Rui Borša" i "Triangl arta".

- Jako smo popularni u Aziji: Singapur, Hongkong, Kuala Lumpur, Peking, Tokio. To su glavni kupci i najviše ručki je prodato tamo. I ona je razbila mit o kompatibilnosti određenih glava sa određenim ručkama. Na ovoj ručki sve gramofonske glave rade perfektno- naglašava Zoran Mihajlović.

Tajna ove unikatne ručice, koji audiofili širom svijeta nazivaju "srpskom ljepoticom" je u specijalnim lagerima i velikoj pokretljivosti koja je presudna za dobar zvuk. "Suprim analog", koja se izrađuje ručno, od domaćih komponenti, vrijedi 14.000 EUR.

- Ručka ima dosta dijelova; otprilike 96 nekih različitih dijelova i sama proizvodnja za jednu ručicu traje mjesec i po dana. Crteži su veoma zahtjevni i tolerancije vrlo uske. U principu, sve je u stote, u mikrone - navodi Bojan Rašković, metalostrugar.

- Moja uloga je da dam pečat, odnosno dušu toj ručici, da je oživim, protnem sve žičice. Što bi se reklo, da namontiram glavu i izvršim testove. Svaka ručica koja se napravi mora da prođe, kod mene slušni test - napominje Tomislav Pavlović, test majstor gramofona.

"Suprim analog" testirao je i tim stručnjaka čuvenog američkog časopisa Stereofajl, koji ocijenjuju da je gramofonska ručica iz Srbije jedna od dvije najbolje na svijetu. Za nekoliko godina izrađeno je 30 ovakvih proizvoda koji su nesumnjivo postali srpski brend širom planete.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.