Izvor: Nezavisne novine | Subota, 07.11.2020.| 08:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatska više neće propisivati kvote za strane radnike

Zagreb
Zagreb (Foto: joyfull/shutterstock.com )
Na hrvatskom tržištu rada od početka sljedeće godine trebalo bi da nastupe dvije značajne promjene: smanjenje stopa poreza na dohodak, odnosno smanjenje opterećenja na plate i liberalizacija uvoza radne snage iz trećih zemlja, nečlanica Evropske unije.

Oba ova poteza su odavno najavljivana, s tim da je još prije dvije godine iz vlade poručivano da bi 2020. godine moglo da dođe do ukidanja kvota za uvoz radne snage.

Međutim, kako piše riječki Novi list, od toga nije bilo ništa iako je bila pokrenuta procedura za izmjenu Zakona o strancima, koji reguliše tu oblast, pa je novi prijedlog zakona vlada tek u srijedu poslala Saboru na usvajanje.

Sada se predlaže da od 2021. vlada više ne donosi kvote za uvoz radnika, već su poslodavci dužni da prije angažovanja strane radne snage zatraže od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HŽ) da sprovede istraživanje tržišta rada.

Ako se pokaže da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtijeve poslodavca, preduzće onda treba da podnesu zahtev za izdavanje dozvole za boravak i rad MUP-u, koji po službenoj dužnosti od HŽ-a traži mišljenje za zapošljavanjem konkretnog stranca kod hrvatskog poslodavca.

Hrvatska je prethodnih godina, posebno u turizmu i graditeljstvu zapošljavala velik broj stranih radnika, a da li će potpuna liberalizacija uzrokovati, kako se pribojavaju sindikati, dodatan pritisak na snižavanje cijene rada, odnosno smanjenje plata pokazaće prve godine sprovođenja novog zakona, piše Novi list.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.