Izvor: biznis.ba | Petak, 06.11.2020.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Podržano zaduženje za izgradnju Koridora 5C prema Hercegovini - Dionica od Ovčara do juga Mostara koštaće 840 mil EUR

(Foto: Peter Gudella/shutterstock.com)
Ministarstvo finansija Federacije BiH dalo je jučer Autocestama FBiH pozitivno mišljenje na kreditni aranžman s EBRD-om, koji se odnosi na izgradnju Koridora 5C prema Hercegovini, piše Dnevni avaz.

Avaz saznaje da je, ustvari, podržan draft mandatnog pisma EBRD-a za izgradnju dionice vrijedne 840 mil EUR. Radi se o sredstvima za dionicu dugu 51 kilometar, od Ovčara do juga Mostara, na kojoj je planirana i izgradnja tunela Prenj.

Na mišljenje Ministarstva finansija Federacije BiH, koje je ključno da se, uz saglasnost Vlade FBiH, krene u raspisivanje tendera s međunarodnim kreditorima, čekalo se mjesecima.

– Čim vlada na narednoj sjednici da saglasnost, odmah se kreće u raspisivanje jednog tendera s dva lota – rečeno je iz Autocesta FBiH.

Prema informacijama Avaza, saglasnost vlade je čista formalnost, ključno je bilo da Ministarstvo finansija odobri zaduženje za ovu dionicu, s jasnim uvjetima otplate kredita, a u pregovorima su učestvovali i predstavnici EBRD-a.

Ova dionica autoputa biće najskuplja na Koridoru 5C i ovo je najveći tender koji raspisuju Autoceste FBiH, a izgradnjom tunela i ove dionice put do mora će biti kraći za više od 18 kilometara.

Samo radovi na tunelu Prenj dužine 12 kilometara, vrijedni su 250 mil EUR.

Tunel Prenj okvalificiran je kao megaprojekt u BiH, radiće se o devetom najdužem tunelu u Evropi.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.