NavMenu

EU će uskratiti elektranama na gas oznaku zelene investicije

Izvor: Euractiv Petak, 06.11.2020. 10:47
Komentari
Podeli
(Foto: AnnaTamila/shutterstock.com)
Elektrane na prirodni gas neće biti klasifikovane kao održive investicije u Evropi ako ne budu poštovale stroga ograničenja emisije koja u ovom trenutku ne ispunjava nijedna, proizilazi iz nacrta nove EU regulative u koju je Rojters imao uvid.

Novim pravilima EU, koja treba da budu završena do kraja godine, oni koji nude finansijske proizvode od kraja 2021. biće u obavezi da objelodane koja investicija ispunjava klimatske kriterijume, tako da se može smatrati održivom.

Cilj je da se milijarde evra preko potrebnih privatnih finansija usmjere u niskougljenične projekte koji će pomoći Evropi da ostvari ambiciozne klimatske ciljeve i ograniči "zeleno pranje" stopiranjem označavanja investicija koje ne ispunjavaju kriterijume "zelenim".

Da bi bila klasifikovana kao održiva investcija, ona koja "značajno" doprinosi zauzdavanju promjena klime, elektrana na gas ne smije da proizvodi više od 100 grama CO2 ekvivalenta po kilovat satu.

Čak i najefikasnije evropske elektrane na gas proizvode tri puta više ugljen-dioksida (CO2), procjenjuju u industriji gasa i nezavisnom klimatskom tink tenku Ember.

Elektrane na gas bi, da bi ispunjavale taj kriterijum, morale da imaju tehnologiju za sakupljanje i skladištenje gasa (CCS), koju za sada nema nijedna evropska elektrana, mada kompanije poput Equinora i Shella razvijaju lokalne CCS projekte u industrijskim sektorima.

Grupe iz industrije gasa pojačale su lobranje nakon što su u martu sa privremene liste skinute elektrane na gas i gasovodi.

Kompanije, uključujući BP, Total i Equinor, u otvorenom pismu liderima EU pozvale su da se pravila o zelenom finansiranju nadovežu na postojeće tržište gasa i mrežu kao okosnicu budućeg energetskog sistema bloka.

U Komisiji nisu željeli da komentarišu nacrt propisa koji može da bude izmijenjen prije objavljivanja.

Kompanijama neće biti zabranjeno da investiraju u projekte koji se po kriterijuma EU ne smatraju održivim ali iz industrije gasa upozoravaju da isključivanje elektrana na gas može da znači probleme sa nalaženjem novca, čak i za ulaganja radi smanjenja emisije.


U pravilima EU se koristi stroži limit emisije od onog koji koristi Evropska investiciona banka (EIB) od 250 grama CO2 po kWh. EIB će do kraja 2021. prestati da finansira projekte sa fosilnim gorivo gdje se štetna emisija ne smanjuje.

- Granica koja nije u skladu sa onom EIB ukazuje na različita pravila za javno i privatno kreditiranje, što je pogrešno - rekao je za Rojters generalni sekretar Eurogasa Džejms Votson.

Nacrtom pravila predviđeno je da se određene investicije označe kao održive, uključujući obnovu kako bi se omogućilo da gasovodima ide više niskougljeničnog gasa, poput vodonika, ili popravke radi spriječavanja curenja metana.

Investicije u nove gasovode smatraće se održivim samo ako će cijevima ići niskougljenični gas.

Navodi se i da će u nacrt biti dodata pravila o ulaganjima u nuklearnu energiju nakon što Evropska komisija obavi analize.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.