NavMenu

Deset opština kreću u projekat "Magična penjališta BiH"

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.11.2020. 13:06
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel Ilyukhin/shutterstock.com)
Danas, 5. novembra, je u okviru projekta "Magična penjališta Bosne i Hercegovine" potpisano deset memoranduma o saradnji sa općinama koje su postale partneri projekta. Ukupna vrijednost projekta je veća od 340.000 KM, od čega je Evropska unija kroz EU4Business osigurala bespovratna sredstava u iznosu većem od 275.000 KM.

Projekat će doprinijeti razvoju pustolovnog turizma i dopuniti ga sa novim, brendiranim turističkim proizvodom. Lokalne zajednice i krajnji korisnici, poput hotela, restorana, suvenirnica i prodavnica sportske opreme, kao i brojni sezonski i drugi radnici u turizmu, imaće koristi od povećanog broja turista i posjetitelja po završetku projekta.

Projekat "Magična penjališta Bosne i Hercegovine" provodi projektni tim koji čine Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, Planinarsko društvo Fasto i IT kompanija Rebus iz Sarajeva,

- Vodeći se jednakim i transparentnim kriterijima, odabrali smo Bihać, Banjaluku, Prijedor, Jajce, Travnik, Goražde, Sokolac, Ilijaš, Vareš i Zavidoviće. U tim gradovima ćemo pored ostalog postaviti i penjališta na prirodnim stijenama, te sprovesti dodatne aktivnosti - izjavio je prof. dr Erol Kovačević, projektni koordinator. Na svakom od četrdeset sastanaka na kojima su prisustvovali načelnici općina kao i predstavnici općinskih službi i razvojnih agencija te planinarskih i penjačkih udruženja, penjaštvo je prepoznato kao jedna od grana pustolovnog turizma za kojeg naša zemlja ima velike, ali nedovoljno iskorištene potencijale.

Korona virus je doslovno u jednom danu zatvorio gradove, kafiće, tržne centre, pozorišta, muzeje, škole i vrtiće. Sva ta situacija je pokazala koliki je značaj prirode. Uvidjeli smo da priroda nema alternativu, te da je ona spas, sigurno utočište i zdrava zabava za cijelu porodicu.


- Penjanje kao sportsko - rekreativna disciplina razvija psihomotorne i intelektualne sposobnosti, logičko zaključivanje, koordinaciju, koncentraciju i osjećaj za zajedništvo i pomaganje drugima. Kroz projekat, deset penjališta sa trideset smjerova je osmišljeno na način da pružaju mogućnost za penjanje i početnicima i profesionalcima - istakao je prof. dr Elvir Kazazović, stručnjak za razvoj penjališta u projektu.

U svijetu trenutno ima više od 35 miliona penjača kojima će bosansko-hercegovačka netaknuta priroda, izazovne stijene, mogućnost boravka i smještaja u prirodi, te povezanost sa drugim ponudama pustolovnog turizma biti jako interesantni. Osim postavljanja penjališta, projekat planira i obuku dvadeset penjača instruktora te izradu IT alata: web platforme i mobilne aplikacije. Ovi alati i "Mreža za promociju pustolovnog turizma u regionu" pomoći će popularizaciju, promociju te utrživost nove turističke ponude

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.