Izvor: Glas Srpske | Četvrtak, 05.11.2020.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektrokrajina izgradila 270 km mreže - Slijedi izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje i ugradnja 25.000 digitalnih brojila

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Banjalučka Elektrokrajina izgradila je više od 270 kilometara nove elektrodistributivne mreže u okviru velikog projekta rekonstrukcije koji je započeo sredinom prošle godine zahvaljujući čemu je više desetina hiljada potrošača dobilo daleko kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom.

Kako navode iz Elektrokrajine, u sklopu projekta koji se odvija na području svih radnih jedinica preduzeća postavljeno je 5.000 novih betonskih stubova na srednjenaponskoj i niskonaponskoj mreži.

- Za potrebe rekonstrukcije Elektrokrajina je do sada uložila više od 5 mil KM iz povoljne kreditne linije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ovaj višegodišnji investicioni ciklus, vrijedan oko 30 mil KM, u drugoj fazi predviđa izmještanje mjernih mjesta iz objekata potrošnje i ugradnju 25.000 digitalnih brojila sa daljinskim očitavanjem potrošnje, što će uveliko povećati efikasnost obračuna i naplate električne energije i znatno smanjiti distributivne gubitke preduzeća - ističu u Elektrokrajini i dodaju da su za devet mjeseci ove godine iz vlastitih sredstava uložili 10 mil KM u izgradnju i sanaciju elektromreže i trafo-stanica što je dovelo do stabilnije i pouzdanije isporuke električne energije.

Preduzeće se istovremeno nalazi u procesu potpune reorganizacije i prilagođavanja radnih procesa odredbama novog Zakona o električnoj energiji, u sklopu čega će zaključno sa krajem ove godine u potpunosti prestati sa poslovima snabdijevanja kupaca i postati isključivo operator distributivnog sistema.

- Elektrokrajina je u dosadašnjem procesu reorganizacije već ostala bez 2.500 najvećih kupaca čije snabdijevanje je preuzela nadležna direkcija Elektroprivrede RS u Trebinju, što je presudno uticalo na smanjenje devetomjesečnih poslovnih prihoda preduzeća za više od 25%, odnosno za 41,8 mil KM, u odnosu na isti period prošle godine - navode iz najvećeg elektrodistributivnog preduzeća u RS.

Prilagođavanje novoj organizaciji dovelo je do optimizacije broja zaposlenih prilikom čega je Elektrokrajinu ove godine, dobrovoljno uz isplaćene stimulativne otpremnine, napustilo 422 radnika, te je preduzeće zaključno sa krajem septembra imalo 1.445 zaposlenih.

Elektrokrajina je, kako navode, za potrebe stimulativnih otpremnina i naknada za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika sa pripadajućim porezom isplatila 16,3 mil KM, što je uticalo na povećanje poslovnih rashoda po tom osnovu, s tim da će se u predstojećem periodu osjetiti značajni pozitivni efekti smanjenja ukupnih troškova na isplate plata i ostala primanja zaposlenih.

Pomenute okolnosti gubitka najvećih kupaca i isplata radnika koji odlaze, uz nešto manju potrošnju struje zbog pandemije virusa korona, uticale su da Elektrokrajina prvih devet mjeseci 2020. završi sa gubitkom od 23,4 mil KM.

Smanjena potraživanja

Uprkos svim izazovima, Elektrokrajina je u obračunskom periodu uspjela smanjiti ukupna potraživanja i plasmane za skoro 11 mil KM, odnosno za 13,7%. Pored toga, preduzeće je u tekućoj godini unaprijedilo ključne poslovne parametre koji se ogledaju u obezbjeđenju kvalitetnije isporuke električne energije, pojačanom otkrivanju neovlašćene potrošnje, očuvanju visokog nivoa naplate uz redovnu isplatu svih primanja zaposlenih.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE