Izvor: eKapija | Srijeda, 04.11.2020.| 13:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreću konsultacije u vezi sa izradom prijedloga novog Zakona o javnim nabavkama BiH

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Privredna komora FBiH pozvala je na javne konsultacije u vezi sa izradom prijedloga novog Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine koje će biti održane u četvrtak, 5. novembra 2020. u 13 sati, onlajn uz pomoć aplikacije Zoom.

Privredna komora FBiH je u saradnji sa Privrednom komorom RS, a na inicijativu velikog broja privrednih društava iz BiH, započela proces usaglašavanja stavova i kreiranja novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

- Smatramo da je potrebno otkloniti brojne nedostatke sistema javnih nabavki i ispuniti obaveze koje smo preuzeli na putu evropskih integracija. Zadatak izrade teksta novog zakona smo postavili pred stručni tim za oblast javnih nabavki koga čine eksperti iz BiH i regiona, a koji je izradio prijedlog teksta novog Zakona o javnim nabavkama u BiH, imajući na umu poboljšanje sistema javnih nabavki, obezbjeđenje edukacije osoblja i potpunu digitalizaciju procesa javnih nabavki - poručuje iz federalne komore.

Privredne komore ovih dana obavljaju i konsultativne sastanke sa domaćim institucijama, ali i međunarodnim akterima u BiH, kao što su GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju), Ambasada SAD-a i Delegacija EU u BiH, kako bi novi zakon pomirio sve stavove i imao punu podršku, te što prije bio u primjeni.

Eksperti iz BiH koji su radili na novom Zakonu o javnim nabavkama BiH su: Hajrudin Buza (BH Pošta), Tarik Rahić (BH Telecom), Siniša Tešanović (Opština Prnjavor), Dragan Vukajlović (Kancelarija za žalbe) i Stipo Petričević (Kancelarija za žalbe), te će na konsultacijama i predstaviti novo zakonsko rješenje.

Zainteresirani za učešće u online konsultacijama treba da popune prijavni obrazac koji se nalazi na sljedećem linku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.