NavMenu

Brčko dobija LED rasvjetu - Projekat vrijedan 7 mil KM planiran u saradnji sa privatnim partnerom

Izvor: eKapija Srijeda, 04.11.2020. 10:31
Komentari
Podeli
Brčko (Foto: Dragana Pajkanović)Brčko
Zamjena javne rasvjete LED rasvjetom na području distrikta, po studiji izvodljivosti za koji je Vlada dala saglasnost, iznosiće oko 7 mil KM, a početak realizacije projekta, ukoliko ga Skupština odobri, očekuje se naredne godine, prenosi Radio Brčko.

Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi distrikta kaže da bi projekat, nakon saglasnosti na Nacrt ugovora koji treba Odjeljenje dostaviti Vladi i Skupštini, trebao biti realizovan izborom najpovoljnijeg privatnog partnerstva.

- Ta cijena od sedam miliona maraka u nultoj godini je bez PDV-a, ali konačna cijena biće poznata nakon procedure javne nabavke - istako je Bulatović.

Cilj ovog projekta je ušteda električne energije za oko 70%, smanjenje troškova održavanja, smanjenja zagađenja vazduha, bolja osvijetljenost i duži vijek trajanja rasvjetnih tijela. Projekat će biti finansiran sredstvima ostvarenim uz uštede koje će distrikt imati realizacijom samog projekata.

Bulatović kaže da bi, ukoliko sve bude išlo predviđenom dinamikom, projekat trebalo da bude završen u roku od šest do devet mjeseci od početka njegove realizacije koja je planirana iduće godine, a nakon čega se očekuju predviđeni benefiti od samog projekta.

Na području distrikta Brčko ima oko 17.500 svjetiljki koje treba zamijeniti LED rasvjetom. Za plaćanje električne energije za javnu rasvjetu godišnje se izdvaja više od 2 mil KM, dok se za održavanje plaća od 250.000 do 300.000 KM.To znači da se godišnje za javnu rasvjetu izdvaja oko 2,4 mil KM.


Bulatović naglašava da bi ovim projektom potrošnja zaista bila smanjena.

- Nekoliko godina, ona ne bi bila vidljiva kao ušteda u kompletnom iznosu jer bi se iz tih sredstava isplaćivao projekat koji se radi, ali nakon isteka ugovora kompletna ušteda bi ostajala distriktu - rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, procjene su da bi ugradnjom LED rasvjete, troškovi za ove namjene godišnje iznosili 500.000 do 600.000 KM, a sve ostalo bi bilo ušteda za distrikt.

Garancija na led svjetiljke je 10 godina i partner koji bude izabran biće u obavezi da u tom periodu o svom trošku finansira sve eventalne kvarove i održavanje led rasvjete.

Ovo bi na prostoru BiH bio prvi projekat zamjene kompletne javne rasvjete na području jedne lokalne zajednice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.