NavMenu

Jesenja sjetva završena na 60% oranica u Republici Srpskoj

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 04.11.2020. 09:11
Komentari
Podeli

(Foto: Vedrana Džudža)
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je tokom jučerašnje posjete Bijeljini da su uslovi za jesenju sjetvu dobri i da je ovaj posao već završen na više od 60% oranica u Srpskoj.

- Očekujemo sjetvu ozimih usjeva na 62.000 hektara, od toga je 41.000 hektara pšenice, što je uobičajeno u našim uslovima. Iako imamo blagi pad kada je u pitanju sjetva pšenice od nekoliko procenata, rastu površine pod uljanom repicom i ukupna površina u jesenjoj sjetvi se ne umanjuje - rekao je Pašalić.

On je istakao da su vremenski uslovi za sjetvu povoljni i da se na tržištu nalazi dosta repromaterijala, te da će sjetva biti nešto jeftinija nego prošle godine, s obzirom na to da su jeftiniji sjeme i đubrivo.

- Kada su u pitanju podsticaji, domaći proizvođači će za pšenicu imati 300 KM po hektaru, regresirani dizel 100 litara po hektaru i druge podsticajne mjere vezane za kapitalne investicije - istakao je Pašalić.

Resorni ministar je pozvao poljoprivrednike da prijavljuju površine koje su posijali i naveo da je u funkciji sistem koji putem satelitskih snimaka prepoznaje površine na kojima se nalazi pšenice i one na kojima se ne nalazi, a koje su prijavljene.

- Tu nećemo praviti kompromise, svi koji prijave sjetvu pšenice na površinama gdje to nisu uradili biće isključeni iz podsticaja naredne dvije godine - upozorio je Pašalić.

U razgovoru sa novinarima, on je naglasio da je Vlada Republike Srpske u slučaju tržišnih viškova reagovala kad god je bilo potrebe.

- Nemoguće je da ijedna vlada, i u mnogo moćnijim zemljama, potpuno eliminiše sve probleme koje je izazvala kovid pandemija, ali mi smo do 1. novembra otkupili 4.700 tovnih junadi, 10.000 tovnih svinja i 12.000 tona povrća i izdvojili za te namjene 5 mil KM dodatnih sredstava iz Kompenzacionog fonda, ne iz agrarnog budžeta - rekao je Pašalić.

On je dodao da uvijek ostaje pitanje zaštite domaće proizvodnje i uvođenja eventualnih taksi kada je riječ o uvozu poljoprivrednih proizvoda u trenutku kada i domaći proizvođači imaju višak tih istih poljoprivrednih proizvoda.

- Mislim da bi zaista u tom smislu trebali nešto konkretno da uradimo - rekao je Pašalić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.