Izvor: eKapija | Srijeda, 04.11.2020.| 07:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Veliki planovi za novosadski aerodrom - Čenej postaje savremena vazdušna luka

(Foto: YouTube/screenshot)
Plan detaljne regulacije koji predstavlja kako bi u budućnosti mogao da izgleda novosadski Aerodrom Čenej, je na javnom uvidu. Ovim planom urbanisti su predvidjeli značajne izmene koji će ovom aerodromu, koji se nalazi na 10 kilometara od evropske prestonice kulture, omogućiti da postane savremena vazdušna luka sa regionalnim saobraćajem.

Kako se navodi u dokumentaciji, planom je obuhvaćena površina veća od 116 hektara i to prostor sadašnjeg poljoprivredno-sportskog aerodroma Novi Sad-Čenej, dio poljoprivrednog zemljišta i dio državnog puta. Najveći dio plana odnosi se upravo na kompleks aerodroma, te na površinu namijenjenu izgradnji salaša a dio je predviđen za poslovne sadržaje.

Potencijal za međunarodni saobraćaj

Kada je na ovom aerodromu u avgustu prošle godine obavljen prvi direktni međunarodni let, ukazano je na potencijal koji Čenej ima za međunarodni saobraćaj. Tada je na travnatu pistu sletio avion iz Nemačke u kojem se nalazio direktor nemačke firme Maminger, Klaus Herpel, na putu da posjeti svoju fabriku u Gospođincima.

Međutim, kako postojeći aerodrom poljoprivredno-sportskog karaktera i sa svojom travnatom pistom i tehničkim karakteristikama ne ispunjava uslove za odvijanje civilnog putničkog saobraćaja, planom se predviđa izgradnja savremenog aerodroma.

Naime, kako se navodi u planu, na Aerodromu Novi Sad–Čenej, predviđa se redovan linijski saobraćaj, saobraćaj niskobudžetnih avio-kompanija, turistički čarter, radnički čarter letovi i avio-taksi letovi, ali i regionalni saobraćaj.

Čenej bi, tako, trebalo da obezbjedi povezivanje Vojvodine sa poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim okolnim zemljama. Osim toga, planirano je da se zadrže i sve funkcije sportske i poljoprivredne avijacije.

U tom cilju, na Čeneju se planira pista dužine 1.700 i širine 30 metara, na koju će moći da sleću avioni sa rasponom krila od 24 do 36 metara. Maksimalni kapacitet ovakvih aviona je oko 100 mjesta, a uz to, aerodrom će imati i travnatu poletno-sletnu stazu.

Dio kompleksa aerodroma predstavlja i pristanišni kompleks koji se sastoji iz sportskog dijela aerodroma, površine 3,14 ha i novog putničkog i kargo dijela aerodroma, površine 3,58 ha.

Salaši i poslovna zona

Planom je predviđena i izgradnja salaša. Atar Čeneja, inače, poznat je po tome što obiluje velikim brojem salaša a čija je namjena raznovrsna.

U novije vrijeme, navodi se, često se koristi u turističke svrhe, gdje je organizovan ugostiteljski sadržaj upotpunjen sportsko-rekreativnim i drugim sadržajima, kao što je proizvodnja organske hrane itd.

- U skladu sa specifičnostima zatečenog stanja nastaviće se tradicija očuvanja postojećih salaša uz mogućnost promjene namjene i izgradnju novih salaša sa tradicionalnim odlikama. U sjeverozapadnom dijelu prostora planira se druga i treća urbanistička cjelina, tj. izgradnja objekata namijenjenih kompleksima salaša i poslovnim sadržajima - navodi se u planu.

Kada su u pitanju poslovni sadržaji planom je predviđeno da budu izgrađeni sjeverno od kompleksa aerodroma u zoni na dijelovima prostora gdje ne postoje prostorni uslovi za organizaciju salaša i gdje je već započeta izgradnja poslovnih objekata.

- Osnovna namjena planiranih sadržaja je poslovanje iz tercijarnih djelatnosti, oblasti poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje, ali i realizacija poslovnih sadržaja iz drugih oblasti, a koje neće imati štetan uticaj na okolno poljoprivredno zemljište.

Pošto se nalazi uz kompleks aerodroma, planirana zona poslovanja treba da se orijentiše na uslužno i proizvodno zanatstvo, turizam, odnosno sadržaje koji bi na određeni način nadopunili i obogatili funkciju aerodroma, predviđeno je planom.

S. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE