Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 03.11.2020.| 11:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poreska uprava RS naplatila više od 2 mlrd KM javnih prihoda

Ilustracija
Ilustracija (Foto: JasaStyle/shutterstock)
Poreska uprava RS je u oktobru ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 218,2 mil KM, što je za 10,5 mil KM ili 5% više nego u istom mjesecu prošle godine.

To pokazuje da je i u prethodnom mjesecu nastavljena stabilizacija u naplati javnih prihoda, saopšteno je iz Poreske uprave.

- Naplata doprinosa u oktobru ove godine iznosila je 142,9 mili KM, što je za 6,7 mil KM ili 5% više u odnosu na uporedni mjesec prošle godine. Za Fond PIO RS naplaćeno je 81,6 mil KM ili 6% više, za Fond zdravstvenog osiguranja 51,5 mil KM ili 5% više, dok je naplata doprinosa za Fond dječje zaštite veća za 6% - navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju direktni porezi, naplata u oktobru je iznosila 41,7 mil KM, što je za 8,7 mil KM ili 26% više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Najveći rast u ovom segmentu javnih prihoda ostvaren je kod poreza na dobit, i to za 53% ili 7,4 mil KM, iz razloga što su te obaveze sada dospjele na naplatu, pošto su odgođene mjerama Vlade RS radi ublažavanja posljedica korona virusa. Rast naplate zabilježen je i kod poreza na dohodak i to za 9%.

Naplata poreza na nepokretnosti u oktobru je iznosila 2,3 mil KM, što je za oko 70.000 KM manje, nego u oktobru prošle godine.

Kod ostalih javnih prihoda, naplata u oktobru je iznosila 33,3 mil KM i manja je za 2,9 mil KM ili 8% u odnosu na oktobar 2019. U ovom segmentu javnih prihoda zabilježena je manja naplata taksi i naknada za 3%, kazni za 6%, dok je naplata naknada za priređivanje igara na sreću iznosila 4,5 mil KM, što je za oko 503.000 KM manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Posmatrano od početka ove godine, Poreska uprava RS je za deset mjeseci prikupila ukupno 2,041 mlrd KM što je za 1,8% manje nego u istom periodu prošle godine. Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od 383 mil KM ili 22,3 mil KM manje, dok su ostali javni prihodi naplaćeni u iznosu od 314,9 mil KM, što je za 13% manje.

Međutim, naplata prihoda po osnovu doprinosa u ovom periodu nastavila je rast te je naplaćeno 1,342 mlrd KM ili 3% više nego u prvih deset mjeseci prošle godine.

Ovo je pokazatelj da su mjere Vlade RS na ublažavanju posljedica korona virusa po privredu imale značajne efekte, jer je očigledno da nije došlo do smanjenja plata zaposlenih, niti značajnog otpuštanja radnika.

- Dakle, zahvaljujući dobrim mjerama Vlade RS došlo je do stabilizacije u naplati javnih prihoda RS, te do kraja godine očekujemo da naplata bude na nivou iz prethodne godine, koja je bila rekordna u naplati javnih prihoda od osnivanja Poreske uprave RS u ovom obliku organizovanja - naveli su iz PU RS.

Poreska uprava Republike Srpske ovom prilikom izražava zahvalnost svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje poreske obaveze i poziva sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Republike Srpske i njene ekonomije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.