Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 03.11.2020.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH jedina u regionu nema zakon o elektronskoj trgovini - Nepoznat i obim onlajn prodaje robe

Ilustracija
Ilustracija
I pored činjenice da onlajn trgovina posljednjih godina, posebno u uslovima epidemije virusa korona, bilježi drastičan rast, Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu koja još nema poseban zakon o elektronskoj trgovini.

Kompletna oblast onlajn trgovine u BiH regulisana je tek sa dva člana entitetskih zakona o trgovini, što, po mišljenju potrošača, nije dovoljno, jer se njima ne govori ništa osim obaveze onoga koji tako trguje da se registruje, što sigurno nije dovoljno za regulisanje ove oblasti, koja u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini, obara rekorde.

Ono što je zanimljivo jeste i to da postojeći zakoni onlajn trgovinu definišu samo kao trgovinu na daljinu, u koju, osim internet prodaje, spadaju i kataloške prodaje, radio i TV prodaje, trgovina posredstvom pošte, štampanih pošiljki, reklamnih materijala s narudžbenicom, telefona, tekstualnih ili multimedijalnih poruka u mobilnoj telefoniji i govornih automata.

Zakon o elektronskoj trgovini Republike Srbije, recimo, ima 23 člana, Zakon o elektroničkoj trgovini Republike Hrvatske više od 20, kao i Zakon o elektronskoj trgovini Crne Gore, koji se sastoji od 26 članova. Ovi zakoni u regionu definisali su manje-više sve što se tiče elektronske trgovine - od prekogranične onlajn trgovine, obaveze pružaoca usluge do prihvata ponude i zaštite ličnih podataka.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača Futura iz Mostara, kaže da je BiH ili entitetima zakon o elektronskoj trgovini neophodan te da postojeći članovi koji danas regulišu to pitanje nisu ni približno dovoljni za tržište koje bilježi enorman rast u cijelom svijetu.

- To je kod nas još u povojima i definisano je sa par članova u određenim zakonima. To svakako nije dovoljno, ali je tako kako je. Nama najviše pritužbi potrošača upravo stiže zbog onlajn trgovine, gdje se masovno ljudi bez bilo kakve registracije bave prodajom robe - rekao je Bago.

Ono što je još jedan problem u BiH jeste da se uopšte ne zna obim elektronske trgovine, s obzirom na to da postojeći zakoni uopšte ne definišu, recimo, obavezu privrednog subjekta da prilikom podnošenja PDV prijave razvrsta način na koji je promet ostvaren. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da PDV obveznici imaju obavezu da prijave promet, ali samo ukupno, tako da se ne zna, recimo, koliko je neki privredni subjekat prodao robe onlajn.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS rekli su za Nezavisne da je Zakonom o trgovini koji je stupio na snagu u decembru prošle godine uređena i internet prodaja, imajući u vidu njeno sve veće učešće u ukupnom maloprodajnom prometu.

- Zakonom se uređuje prodaja na daljinu - daljinska trgovina, koja predstavlja trgovinu robom na malo, kao i pružanje usluga potrošačima koje trgovac organizuje upotrebom sredstava za komunikaciju između fizički udaljenih lica. Propisuje se obaveza trgovca da se registruje za tu vrstu trgovine, kao i obaveza trgovca da obezbijedi poslovni prostor za obavljanje administrativnih poslova, odgovarajuće skladište za robu koju prodaje i odgovarajući prostor za higijensko-sanitarne potrebe - rekli su u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON iz Prijedora, kaže da što se tiče elektronske i onlajn trgovine u BiH imamo samo da svi moraju biti registrovani te da mnoge stvari nisu regulisane. Kako naglašava, BiH će morati ići u smjeru boljeg zakonskog regulisanja elektronske trgovine i to zato što postoje direktive Evropske unije koje se moraju unijeti u domaće zakonodavstvo.

- Nama je takav zakon svakako potreban. Recimo, sada nije jasno kako postupati kada se radi o onlajn trgovini između država, a da ne govorimo o crnom tržištu u BiH, gdje se na onlajn platformama i društvenim mrežama trguje u milionskim iznosima - rekla je Marić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE