NavMenu

Novi pravilnici o fiskalizaciji u FBiH od 1. januara, poduzetnici ogorčeni

Izvor: BHRT Utorak, 03.11.2020. 14:45
Komentari
Podeli

(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Od 1. januara 2021. godine primjenjivaće se novi pravilnici o fiskalizaciji u Federaciji BiH. Svi koji su fiskalizirani moraće nabaviti nove aparate, izvijestio je BHRT.

Iako nisu precizirani rokovi za to, poduzetnici su ogorčeni time jer to smatraju još jednim udarom na njih. Ističu kako su i prve fiskalne kase platili skupo, a svake godine ih po zakonu moraju i servisirati u iznosu oko 80 KM.

Umjesto rasterećenja gospodarstva i olakšavanja poslovanja, s obaveznom izmjenom fiskalnih kasa stvaraju se dodatna opterećenja gospodarstvenicima, upozoravaju iz poduzetničkih udruženja.

- Zamislite, recimo, veliki trgovački lanci imaju po tisuću prodajnih mjesta, to je tisuću fiskalnih kasa, toliko ih treba kupiti. Ni malom obrtniku to nije malo jer te kase koštaju od 600 do 1.200 maraka - rekao je Tomislav Majić, predsjednik Udruge za poduzetništvo Link iz Mostara

U Minstarstvu financija Federacije BiH navode kako je riječ o unapređenju sistema fiskalizacije, jer je postojeći tehnološki zastario, s ciljem suzbijanja sive ekonomije i stvaranja boljih uvjeta poslovanja.

- Uzimajući u obzir ubrzani razvoj informacijskih tehnologija, Federalno ministarstvo financija je objavilo tehničke i funkcionalne karakteristike koje će morati zadovoljiti fiskalni uređaji koji će se proizvoditi u buduće vrijeme i za koje će Federalno ministarstvo financija izdavati Uvjerenja o ispunjenosti tehničkih i funkcionalnih karakteristika sukladno Zakonu o fiskalnim sustavima.

Tomislav Majić, predsjednik Udruge za poduzetništvo Link, smatra da je to unazađivanje poslovnog okruženja.

- Naši stručnjaci u vlasti uvijek kažu da je to unapređenje, međutim, u praksi se vidi da je to unazađivanje poslovnog okruženja i da mi sve više postajemo loša zemlja za poslovanje. To je evidentno po masovnom zatvaranju malih radnji, a i velike firme napuštaju BiH.

Majić ističe kako gospodarstvenici u Hrvatskoj nisu morali kupovati nove uređaje, nego su im nadograđeni stari, te zato smatra da se na ovaj način pogoduje određenim interesnim skupinama.

Nove fiskalne kase moraće nabaviti svi, izuzev organizatora igara na sreću, koji su putem posebnog sustava povezani s Poreznom upravom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.