NavMenu

Zapadni Balkan dobija mapu puta za 5G digitalnu transformaciju - Potpisan memorandum o razumijevanju između šest ekonomija

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.11.2020. 14:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / mohamed_hassan)Ilustracija
Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović boravio je danas, 2. novembra, u radnoj posjeti Republici Albaniji povodom održavanja Digitalnog samita u Tirani.

Tom prilikom, ministar Mitrović je učestovao na ministarskom panelu o Digitalnoj agendi za zapadni Balkan te nakon usvajanja potpisao Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu zapadnog Balkana i Memoranduma o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija zapadnog Balkana.

Ministar Mitrović je pohvalio napore kolega ispred svih ekonomija, koji su predvođeni timom Savjeta za regionalnu saradnju, naporno i vrijedno radili proteklih mjeseci na aktivnostima iz Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, razvijajući i unapređujući komponentu "digitalne integracije", kao i na organizaciji Digitalnog samita, koji je postao ključni regionalni godišnji IT događaj.

- BiH podržava regionalni ekonomski razvoj i saradnju svih šest ekonomija Zapadnog Balkana. Takođe, želim istaći da Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, intenzivno i užurbano radi na postavljanju što boljih temelja u smislu kvalitetnog zakonodavstva, u skladu sa najboljim praksama iz EU, kako bi se procesi digitalne transformacije što kvalitetnije sprovodili i kako bi se pratio tehnološki napredak i razvoj - rekao je ministar Mitrović te dodao da današnje okupljanje u okviru Digitalnog samita 2020, te davanje podrške planiranim memorandumima, otvara vrata ka boljoj regionalnoj saradnji i unapređenju procesa u okviru oblasti digitalne integracije tj. transformacije.

Na kraju svog izlaganja, Mitrović je naglasio da su svi građani u regionu Zapadnog Balkana ti za koje zapravo treba razvijati i unapređivati ekonomije i njihova tržišta, povećati toleranciju i saradnju za obezbjeđenje boljeg društvenog i ekonomskog prosperiteta, da treba zaštititi potrošače, podići nivo konkurentnosti i transparentnosti na tržištu, povećati konkurenciju, posebno na polju digitalne integracije i transformacije, a sve na osnovu jednakosti i uzajamne dobrobiti, kako bi se spriječio odlazak mladih kvalifikovanih kadrova, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Digitalni samit zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. Samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, u okviru Berlinskog procesa.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.