Izvor: BHRT | Subota, 31.10.2020.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aluminij ponovo u pogonu nakon više od godinu dana - Do kraja januara angažovaće još 90 radnika

(Foto: Aluminij.ba)
Mostarski Aluminij ponovo je u pogonu nakon više od godinu dana. Najavljeno je kako će ljevaonica početi da radi početkom novembra, ali prvi trupac je napravljen i ranije, izvještava BHRT.

Prestanak rada Aluminija desio se 10. jula kada je tvornica isključena s napajanja električne energije. Zaposleno je bilo oko 900 radnika, a dugovanja su dostigla 220 mil EUR.

Početkom oktobra angažirana su 82 radnika u sklopu pripreme za ponovni početak rada u pogonima ljevaonice.

Aluminij je sada u vlasništvu izraelsko-kineske kompanije koju predvodi MT Abraham Group i koja je unajmila posrnuli mostarski Aluminij.

Aluminij Industries potpisala je u međuvremenu ugovore o nabavci i prodaji metala. U prva dva mjeseca od početka proizvodnje očekuje se proizvodnja 3.000 tona gotovih proizvoda – trupaca, a u 2021. očekuje se proizvodnja 50.000 tona trupaca, saopšteno je iz kompanije.

Očekuju i dodatno povećanje broja zaposlenih.

Naveli su da će do kraja januara zaposliti najmanje još 90 ranijih radnika čime bi se broj ponovno angažiranih povećao na 170.

Izraelska kompanija M.T. Abraham Group koja planira obnoviti proizvodnju u mostarskom Aluminiju, sklopila je desetogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu s Advaita Groupom po kojemu će ta kompanija isporučivati sirovine za Aluminij i prodavati 50 posto metala.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.