Izvor: Capital | Subota, 31.10.2020.| 10:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Radnici Elektroprivrede RS najavili generalni štrajk - Odbijen prijedlog Pravilnika o radu

Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Odbor sindikata Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) jednoglasno je odbio prijedlog Pravilnika o radu koji im je, kako su istakli, nametnut od Uprave ERS-a, najavivši da će se suprostaviti primjeni pravilnika u svim zavisnim i Matičnom preduzeću.

Nakon vanredne sjednice održane u Ugljeviku 30. oktobra, predsjednik Odbora sindikata ERS-a Zoran Mićanović istakao je da Odbor poziva Upravu ERS-a da povuče prijedlog Pravilnika o radu i da organizuje nastavak pregovora o zaključivanju kolektivnog ugovora u najkraćem mogućem roku.

Sindikat traži da se pregovori nastave najkasnije do 3. novembra i to za pregovaračkim stolom, a ne putem slanja dopisa.

- Uvažavajući zabrinutost članstva i aktiviranje svih vrsta sindikalne borbe, zadužuju se predsjednici sindikalnih odbora da 5. novembra u 12 časova dođu, sa samo deset posto članstva, na protest koji će se organizovati na platou ispred zgrade Mješovitog holdinga ERS-a u Trebinju, jer moramo poštovati epidemiološke mjere. Odbor sindikata ERS-a usvojio je odluku o organizovanju generalnog štrajka zaposlenih u ERS-u, a odluka stupa na snagu nakon održanog protesta u Trebinju - istakao je Mićanović.

Odbor sindikata zadužio je Mićanovića da uputi dopis televizijskim stanicama radi organizovanja emisije o stanju u Elektroprivredi RS. Traže emisiju uživo, uz prisustvo Uprave ERS-a i predstavnika Sindikata, a na temu položaja zaposlenih i njihove zabrinutosti da ERS ide ubrzanim koracima u privatizaciju.

Razgovori Uprave i Sindikata ERS o kolektivnom ugovoru počeli su u julu. Prethodni kolektivni ugovor istekao je 1. oktobra i od tada je na snazi Pravilnik o radu.

Sindikat je ranije zatražio da kolektivni ugovor ostane na snazi i u iduće tri godine, da im se objasni u kojem pravcu se restrukturira ERS, te da se cijena rada poveća za 12,5%.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.