Izvor: Klix | Subota, 31.10.2020.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tržište osiguranja u FBiH na prelomnoj tački - Društva insistiraju na provođenju zakonskih odredbi o obaveznim osiguranjima u saobraćaju

(Foto: Sychugina/shutterstock.com)
Vodeća osiguravajuća društva koja djeluju na području Federacije BiH potpisala su zajedničku izjavu u vezi sa primjenom Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju.

Cilj je da se osigura potpuno provođenje rješenja predviđenih zakonom te pratećim podzakonskim aktima, a naročito uslova i zajedničke tarife premija i cjenovnika za osiguranje od automobilske odgovornosti koji su na snazi od 31. oktobra 2020. godine, saopćeno je iz Udruženja društava za osiguranje FBiH.

Tržište osiguranja u Federaciji BiH nalazi se na, kako su naveli, prelomnoj tački početka puta u liberalizaciju obaveznog osiguranja od AO.

Svjesni odgovornosti prema građanima, njihovim osiguranicima i klijentima te potrebe da se interesi oštećenih i fondovi za isplatu šteta u potpunosti zaštite, vodeća društva za osiguranje u Bosni i Hercegovini su iskazala, kako su istakli, visok stepen saglasnosti u pogledu ukidanja prakse bilo kakvih davanja i povrata osiguraniku u vezi sa zaključenim ugovorom o osiguranju i naplaćenom premijom.

Djelujući u okviru Udruženja društava za osiguranje u FBiH, a i kroz vlastite aktivnosti, društva za osiguranje će nastaviti da kontinuirano ulažu napore u podizanje svijesti građana o potrebi za osiguranjem imovine pojedinaca te osiguranja osoba.

Cilj industrije osiguranja je da se Bosna i Hercegovina odmakne sa evropskog dna po visini premijskog prihoda po glavi stanovnika koji je sa krajem 2019. godine iznosio svega 112 eura i da se u narednim godinama nađe u društvu država poput Hrvatske ili Slovenije gdje je prosječna premija osiguranja po stanovniku od tri do deset puta veća nego u Bosni i Hercegovini.

Potpisana izjava jedna je od aktivnosti koje sama osiguravajuća društva poduzimaju u cilju očuvanja kredibiliteta cijelog sektora, te podizanja vrijednosti struke osiguranja kao temelja ekonomskog razvoja svakog društva.

Društva za osiguranje su pozvala korisnike usluga osiguranja, osiguranike i sve građane da prijave nadležnoj Agenciji za nadzor osiguranja u FBiH svaku sumnju u kršenje odredbi zakonskih i podzakonskih akata.

U tom kontekstu, društva za osiguranje dala su punu podršku regulatoru tržišta, Agenciji za nadzor osiguranja u Federaciji BiH kako bi se postigli optimalni rezultati u primjeni odredbi Zakona o obveznim osiguranjima u saobraćaju i osiguravanja najveće moguće stabilnosti tržišta osiguranja i kroz taj segment, zaštite prava osiguranika, saopćili su iz Udruženja društava za osiguranje FBiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE