NavMenu

Masterwood iz Kozarca pokrenuo novi investicioni ciklus - U planu proizvodnja ekskluzivnih kreveta

Izvor: eKapija Petak, 30.10.2020. 13:34
Komentari
Podeli
(Foto: Masterwood)
Osnovan kao zanatska radionica za proizvodnju kreveta 2005. godine, Masterwood iz Kozarca se za kratko vrijeme razvio kao srednje preduzeće koje je svrstano u kategoriju strateških preduzeća drvne industrije Republike Srpske. Prvu halu od 1.000 kvadrata kupili su 2009. godine, da bi 2018. prešli u fabrički krug površine 32.000 m2 u okviru kojeg posluju i pilana i pariona, čime su zaokružili proces primarne i finalne prerade drveta.

Kako za eKapiju objašnjava direktor Masterwooda Dragoslav Šiljak, razvoj kompanije su započeli vođeni idejom o serijskoj proizvodnji kreveta od masiva i do današnjeg dana to im je osnovni proizvod.

- Najprodavaniji proizvodi su kreveti na sprat koji su namijenjeni za EU tržište. Novi investicioni ciklus koji smo započeli u septembru 2020. će omogućiti proizvodnju namještaja za spavanje od masiva višeg cjenovnog ranga, u šta će biti uključeni domaći i strani dizajneri - otkriva Šiljak za naš portal.

Dodaje da od osnivanja pa do danas Masterwood konstantno ulaže u tehničko-tehnološki razvoj, proširenje kapaciteta i obuku kadrova.

Dragoslav Šiljak (Foto: Masterwood)Dragoslav Šiljak
- U toku je nabavka nove CNC mašine i nove mašine za brušenje drveta - ističe Šiljak i dodaje da bi što se tiče najznačajnijih projekata izdvojili generalni ugovor sa kompanijom XXXLutz.

- Pregovori sa novim kupcima su dio svakodnevnih aktivnosti. Mi oko 90% naše proizvodnje izvozimo na tržište EU, prvenstveno u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Španiju. Takođe, u planu je širenje i na ostale zemlje EU - kaže.

Trenutni kapaciteti proizvodnje kompanije Masterwood su oko pet šlepera mjesečno.

- U ovom momentu se koristi isključivo bukovo drvo, a u planu je uvođenje i plemenitijih vrsta drveta u ponudu. Uvoz lakova iz Italije trenutno funkcioniše nesmetano, nakon poteškoća u martu i aprilu - kaže nam Šiljak.

Dodaje da su im planovi za naredni period tehnološka i kadrovska poboljšanja i saradnja sa dizajnerskom zajednicom u cilju razvijanja inovativnih proizvoda vlastitog dizajna u višem cijenovnom rangu.

(Foto: Masterwood)
Potrebna hitna strategija finalne drvoprerade

Iako je BiH poznata po drvoprerađivačkoj industriji, a preduzeća iz ovog sektora spadaju među najveće izvoznike, Šilak smatra da je profit u drvoprerađivačkoj industriji veoma nizak.

- Drvoprerada je nisko akumulativna grana privrede i bez pomoći banaka i lokalne uprave, teško je održavati korak sa konkurencijom u EU gdje su subvencije privredi na veoma visokom nivou. Pomoć lokalne uprave je još uvijek nedovoljna i potrebna je hitna strategija razvoja finalne drvoprerade koja ima dobar potencijal. Kroz strategiju se mora dati podrska finalnoj preradi kako bi se sačuvala sirovina i omogućila proizvodnja proizvoda sa višom dodanom vrijednosti.

Ističe da se Gradska uprava Prijedora trudi da ima povoljno poslovno okruženje, posjeduje BFC sertifikat, itd..

- Postoji još mnogo toga da se uradi, politička situacija dosta nepovoljno utiče na ozbiljan angažman za rijesavanje problema privrede - dodaje direktor kompanije Masterwood.

S. Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.