NavMenu

Za rekonstrukciju i modernizaciju barske luke 22,57 mil EUR - Predviđen i novi kontejnerski terminal

Izvor: Mina Petak, 30.10.2020. 14:28
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Vereshchagin Dmitry)
Vlada Crne Gore je na listu prioritetnih uvrstila projekat temeljne rekonstrukcije i modernizacije Luke Bar, vrijedan 22,57 miliona EUR, koji će biti finansiran iz budžeta EU u okviru investicionog plana za Zapadni Balkan, pišu Dnevne novine.

- Svrha projekta je razvoj novih lučkih kapaciteta u sferi intermodalnog transporta, kao i prevoza putnika u skladu sa urbanističkim planom i razvojnim planovima Luke Bar, poštujući stvarne zahtjeve tržišta i principe održivog razvoja - navodi se u kvartalnom izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, za period jul-septembar, usvojenom na prošloj sjednici.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije od 22,57 mil EUR odnosi se za četiri planirane komponente, uglavnom u sferi intermodalnog transporta.

Intermodalni transport je sistem koji podrazumijeva prevoz "od vrata do vrata" pod odgovornošću jednog prevoznika, odnosno operatora intermodalnog transporta, uz učešće najmanje dva vida transporta. Kombinovani transport je intermodalni transport kod koga se najveći dio puta realizuje željezničkim ili vodnim prevozom, a početno-završne operacije se obavljaju primjenom drumskih transportnih sredstava.


Integralni transport je pojam koji je prihvaćen i bio u upotrebi u Jugoslaviji nekoliko decenija. Osim transporta kontejnera, djelova vozila ili kompletnih vozila jednog vida transporta drugim vidom transporta, obuhvata i primjenu paletnih sistema.

Na potpuno istom fonu je Strategija razvoja pomorske privrede koja predviđa gradnju novog kontejnerskog terminala. U dokumentu, koji je Vlada usvojila ljetos, predviđa se da bi čitav posao morao biti završen do 2025. godine i da bi se kontejnerski terminal gradio na bazi koncesija i privatno-javnog partnerstva.

Crna Gora bi izgradnjom novog kontejnerskog terminala imala priliku da postane jedna od prvih luka Evrope za brodove koji dolaze iz Azije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.