NavMenu

Stiže grant od 5 mil EUR za mala i srednja preduzeća - Potpisan sporazum sa Njemačkom razvojnom bankom

Izvor: Klix Petak, 30.10.2020. 11:42
Komentari
Podeli

(Foto: pogonici/shutterstock.com)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas, 30. oktobra, sporazum o finansiranju sa Njemačkom razvojnom bankom KfW i amandman o grant sredstvima koja će kroz Evropski fond za BiH biti usmjerena u privredu za saniranje posljedica koronavirusa.

Ministar Bevanda sporazum je potpisao korospodentno sa voditeljicom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje KFW-a dr. Biancom Clausten, a i višim portfolio menadžerom Odjela za održivi ekonomski razvoj i obrazovanje Christophom Isenmannom.

Nakon potpisivanja ovih dokumenata biće dostupan grant od 5 mil EUR za mala i srednja preduzeća koja su se suočila s težim posljedicama u svom poslovanju zbog pandemije virusa covid-19.

Ministar Bevanda naglasio je da je ovo velika pomoć za ekonomiju u BiH, te istaknuo da je KfW jedan od važnijih finansijera za mala i srednja poduzeća i projekte namijenjene ovom sektoru.

- Potpisali smo i Amandman 7 na Sporazum o finansiranju od 27.2.2006. između KfW-a i BiH kojim se proširuje namjena sredstava Evropskog Fonda BH za kreditni program za smanjenje posljedica virusa covid-19. Sredstva će biti dostupna mikro, malim i srednjim poduzećima i privatnim domaćinstvima putem banaka i mikrokreditnih organizacija - naglasio je Bevanda.

Podsjetio je da je sudjelovanje BiH u Evropskom fondu donacija švicarske Vlade u iznosu od 8,2 mil EUR, te da se današnjim potpisivanjem Amandmana 7 omogućava produžetak administriranja KfW-a do kraja 2030. godine.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.