Izvor: Nezavisne novine | Petak, 30.10.2020.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vijeće ministara donijelo odluku o formiranju ekspertskog i pravnog tima za Trgovsku goru

Ilustracija (Foto: FooTToo/shutterstock.com )
Vijeće ministara BiH je u četvrtak, 29. novembra, nakon više pokušaja, na sjednici u Sarajevu donijelo odluku o formiranju ekspertskog te pravnog tima koji će imati zadatak vođenja bh. strane u sporu s Hrvatskom u vezi s odlaganjem nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kod Dvora.

Miroslav Drljača, načelnik Novog Grada, kazao je za Nezavisne da je ovo jako dobra vijest.

- Opština Novi Grad podržava sve ovo što se sada dešava i što radi Savjet ministara i ministar Staša Košarac. Vjerujem da su posljednja dešavanja i odlazak pojedinih ministara u Hrvatsku i sastanci s ministrima iz Vlade Hrvatske donijeli jasno razmišljanje u kojem pravcu treba da ide BiH. Od prvog dana kao opština ukazivali smo da taj proces nije bio transparentan i da je prilikom izbora lokacije donesena politička odluka koja se nije temeljila na stvarnim kriterijumima - rekao je Drljača i podvukao da je Dvor najlošija lokacija. Ističe da sama priča o kovidu ne smije BiH dovesti u situaciju da se ne bavi problemom Trgovske gore.

Mario Crnković iz Udruženja Green team kaže za Nezavisne da su napokon dočekali da se odblokira nastavak procesa formiranja ekspertskog i pravnog tima, te da je od velike važnosti da oni zažive u što kraćem roku. Dodaje da je ključna transparentnost, da građani i donosioci odluka moraju biti blagovremeno informisani o ostvarenom napretku, da se direktno uključe predstavnici civilnog društva u sve procese, kao i otvaranje vrata za naše stručne ljude koji su nastanjeni van granica BiH i poštovanje rokova za kreiranje analiza postojećeg stanja.

- Nema vremena za gubljenje - istakao je Crnković.

Tvrdi da je važan protok informacija jer nije dovoljno što mi znamo da smo u pravu.

- Novčana sredstva koja Hrvatska izdvaja za propagandno djelovanje, ukoliko ne budemo odgovorni, čuće se glasnije od našeg prava na život, a to je nešto što ne smijemo dozvoliti - naglasio je Crnković.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da Hrvatska ne odustaje od lokacije za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada i BiH mora imati adekvatan odgovor.

- Naša misija je da sačuvamo zdravlje ljudi u BiH, jer bi otpad imao posljedice po građane i životnu sredinu. Usvojili smo odluku o formiranju timova i moramo ih voditi u istoj liniji, ne smije biti kašnjenja - rekao je Košarac.

Kazao je da sada predstoji prvi sastanak ova dva tima i vjeruje da će imati potpuno razumijevanje u procesima koji slijede.

- Putem Ministarstva spoljnih poslova BiH tražićemo da naši eksperti uđu na teritoriju Hrvatske i da s kolegama iz te zemlje analiziraju zemljište i urade kako kaže struka. Cilj je onemogućiti izgradnju odlagališta. Ne odustajemo od traženja pomoći u Briselu jer je BiH potpisnica mnogih ugovora kada je u pitanju životna sredina - kazao je Košarac.

Iz Vijeća ministara je saopšteno da su ekspertni timovi sastavljeni od predstavnika državnih, entitetskih, kantonalnih i lokalnih vlasti te naučne zajednice.

- Ekspertni timovi će sačiniti sveobuhvatnu stručnu analizu stanja i uticaja mogućeg odlagališta na Trgovskoj gori, izraditi prijedlog mjera zaštite stanovništva u 13 općina u BiH u slivu rijeke Une i zaštite životne sredine, te definisati ekonomična i efikasna rješenja za sprečavanje, ublažavanje i praćenje značajnih negativnih uticaja eventualnog odlagališta - dodali su iz Vijeća ministara BiH.

Prvi sastanci ovih timova trebalo bi, kako je u srijedu najavio Košarac, da budu održani tokom narednih 15 dana. Najavio je i mogućnost da se u drugoj polovini novembra u Zagrebu sastanu delegacije BiH i Hrvatske, te da se, između ostalog, razgovara o Trgovskoj gori.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.