Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 05.04.2010.| 08:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU će predložiti direktivu o uštedi vode u građevinama

(Foto: b)

U svjetlu novih zakona za smanjenje potrošnje energije u zgradama i električnim uređajima, Europska komisija je odlučna uvesti slične mjere za vodu.

U 2006. i početkom 2007. godine, Europska komisija je provela dubinske procjene o oskudici vode i sušama u Europskoj uniji. Nakon ove procjene, Komisija je predstavila set opcija politike za povećanje štednje vode u julu 2007.godine. Takođe je naglašena potreba za poboljšanjem učinkovitosti finansiranja vode u okviru postojećih sektorskih politika, prenosi Ceppei.

"Potencijal za štednju vode u EU procjenjuje se na 40%. Obvezujuća pravila mogla biti predvidjeti promociju uštede vode u javnim i privatnim zgradama", navodi Europska komisija u svom program rada za 2010.

EU Okvirna direktiva o vodama (ODV) zahtijeva od država članica da uvedu politiku cijena vode sa poticajima za učinkovito korištenje voda, ali Direktiva ne postavlja standarde za potrošačke proizvode ili za pitanja koja se tiču upravljanja potražnjom vode.

Komesar za okoliš Janez Potočnik rekao je ranije ove godine da EU još nije pogledala dovoljno usko mjere potražnje kao što su cijena vode i učinkovitosti.

Pogon za rješavanje učinkovitosti vode u zgradama proizlazi iz saopštenja Komisije iz 2007. godine o oskudici vode i suši, koje razmatra niz zakonskih mjera kao što su uključivanje kriterija efikasnosti vode u standarde koje zgrade moraju ispuniti .

Također je predloženo dodavanje slavina, tuševa i druge opreme za vodu u opseg Direktive EU o eko-dizajnu, koja postavlja standarde za korištenje energije. Shema etiketiranja također će biti proširena na promoviranje uređaja za uštedu vode potrošačima.

Studija koju je naručila Europska komisija i objavila u augustu 2007. godine procjenjuje da učinkovitost vode može biti poboljšana za gotovo 40% preko samog tehnološkog poboljšanja, te da promjene u ljudskom ponašanju ili obrascima proizvodnje mogu dovesti dalje do povećanja uštede.

U izvještaju se tvrdi da brojne specifične tehnološke i tehničke promjene slavina, toaleta, tuševa i opreme za korištenje vode, kao što su npr. mašine za pranje posuđa, mogu smanjiti potrebe za vodom i dovesti do uštede vode do 80%.

Prema izvještaju, samo nekoliko zemalja članica već su uključile standarde za uštedu vode u nacionalne građevinske propise.

Eefikasnosti u građevini znači, također, i ponovno korištenje sive vode (krovne vode) za ispiranje zahoda ili vodene vrtove. Upotreba sive vode može smanjiti pritisak na rijeke i jezera i tako pomoći općenito da se spasi voda. Prema studiji Komisije, skupljena kišnica bi mogla zadovoljiti i do 80% kućanskih potreba tipične obiteljske kuće u južnoj Francuskoj.

Međutim, u izvještaju se navodi da instalacija za sivu vodu "zahtijeva određenu razinu promjene ponašanja za prilagođavanje tim novim sistemima. Dok su pogodni za novu izgradnju, takvi sistemi su manje izvedivi za postojeće zgrade, zbog troškova i teškoća obnove ".

Za ponovnu upotrebu otpadnih voda, izvještaj navodi da zahtijeva velike investicije za tretiranje takvih voda i da se naknadna ugradnja u starije zgrade smatra relativno teškom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE