Izvor: Radio 021 | Četvrtak, 29.10.2020.| 13:25
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kanadski grad Azbest dobio novo ime

Ilustracija
Ilustracija (Foto: SvedOliver/shutterstock.com)
Stanovnici kanadskog grada Azbest (Asbestos) odlučili su da mu promijene ime u Val-des-Sources u nadi da ga tako više neće povezivati s njegovom rudarskom prošlošću i sa smrtonosnim mineralom.

Azbest, grad sa 6.700 stanovnika, od Montreala udaljen stotinak kilometara, istorijski je povezan s obližnjim rudnikom azbesta Džefrijem, koji je bio aktivan do 2012. te je činio okosnicu lokalne ekonomije.

Ali, zbog ekonomskih razloga, grad je odlučio da promijeni naziv pošto je godinama gubio "marketinški rat" s azbestom, vlaknastim mineralom koji se koristio za izolaciju u zgradama, a prije četrdesetak godina Svjetska zdravstvena organizacija ga je proglasila kancerogenim.

- Riječ azbest nikako nema dobre konotacije i postala je prepreka razvoju ekonomskih odnosa s drugima - objavilo je gradsko vijeće nakon odluke o preimenovanju.

Gradonačelnik Hju Grimard ponosan je što je to obavljeno na jedinstven način.

U izboru su učestvovali svi Azbešćani stariji od 14 godina koji odlučivali između šest ponuđenih naziva: Val-des-Sources, Azur-des-Cantons, Jeffrey-sur-le-Lac, Larochelle, Phenix and Trois-Lacs.

Riječ je o prijedlozima samih građana, a morala su se ispuniti samo dva kriterijuma - da naziv bude na francuskom i da ilustruje istoriju grada, ali bez veze s azbestom.

Val-des-Sources pobijedio je 51,5 odsto glasova.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.