Izvor: Klix | Četvrtak, 29.10.2020.| 11:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za nove tramvaje u javnom prevozu u Sarajevu 10 mil EUR - Potpisan ugovor o zajmu sa EBRD-om

(Foto: Orhan Cam/shutterstock.com)
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šeficom ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl ugovor o zajmu za javni prijevoz u Sarajevu vrijedan 10 mil EUR. Novac je namijenjen za kupovinu novih tramvaja.

Kako su saopćili iz Ministarstva finansija i trezora, Bevanda se zahvalio Naessl i istakao da ga raduje što pružaju pomoć Bosni i Hercegovini u svim važnim projektima.

- Ovim projektom bit će završena nabava novih tramvaja što će pomoći razvoju infrastrukture javnog prijevoza u Sarajevu i efikasnosti usluga. Krajnji korisnik kredita je Kanton Sarajevo, a projekt će implementirati kantonalno ministarstvo saobraćaja - naglasio je Bevanda.

Istaknuto je da su ovim projektom obuhvaćeni i prioritetni izazovi zaštite okoliša, kroz promociju korištenja javnog prijevoza.

- Iznos zajma je 10 mil EUR, rok otplate petnaest godina uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice - napomenuo je ministar Bevanda.

Ovaj projekt treći je u nizu koji se odnosi na poboljšanje javnog prijevoza u Sarajevu.

Za dva projekta već su potpisani ugovori s EBRD-om i to prvi za nabavu novih električnih trolejbusa u iznosu od 15 mil EUR i drugi za remont tramvajske pruge vrijedan 20 mil EUR.

Ugovor o zajmu potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju koronavirusa, saopćili su iz Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.