Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.10.2020.| 11:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U toku pripreme za nominaciju prašume Janj na listu svjetske baštine

Ilustracija (Foto: Lane V. Erickson/shutterstock.com)
U prostorijama Šumskog gazdinstva Gorica iz Šipova koje posluje u okviru Javnog preduzeća Šume Republike Srpske, 27. oktobra održan je sastanak povodom serijske nominacije Strogog rezervata prirode prašuma Janj kao prirodnog dobra na Listu svjetske baštine.

Naime, ova prašuma je prošle godine stavljena na Tentativnu listu BiH za nominaciju u okviru proširenja međudržavnog serijskog dobra "Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope". Tentativna lista je popis onih područja koji se nalaze na teritoriji zemalja članica, za koje se smatra da su relevantne za upis na Listu svjetske baštine UNESKO, istakli su iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS.

Prije samog sastanka, eksperti Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) Urlihe Aberg i Hans Kirchmeir, uz prisustvo lokalnog eksperta prof. dr Jugoslava Brujića, su obišli prašumu Janj i uvjerili se u njene vrijednosti koje su opisane u Nominacionom fajlu. Ovom sastanku prisustvovali su i predstavnici ŠG Gorica koje je upravljač zaštićenog područja SRP Prašuma Janj, opštine Šipovo, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskgo i prirodnog nasljeđa, Lovačkog udruženja Tetrijeb iz Šipova kao i predstavnici nevladinog sektora iz Ornitološkog društva Naše ptice.

Svrha sastanka bila je uključivanje svih zainteresovanih strana u proces nominacije, predočavanje dokaza o tačnosti upisanih podataka u Nominacioni fajl te objašnjenje funkcionisanja sistema zaštite prirode u Republici Srpskoj. Ovo je jedan od zadnjih sastanaka uoči predaje Nominacionog fajla, a odluka Komiteta UNESCO za Svjetsku baštinu očekuje se u junu/julu 2021.godine. Ukoliko prašuma Janj ispuni sve zahtjeve UNESCO-a, biće upisana kao prvo prirodno dobro u Republici Srpskoj na Listu svjetske baštine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.