Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.10.2020.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Regionalni onlajn sajam inovacija i poduzetništva 23. i 24. novembra - Za neke inovativne ideje obezbijeđeno 250.000 EUR

(Foto: lOvE lOvE/shutterstock.com)
U organizaciji Startup studija Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Foruma, uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske, 23. i 24. novembra 2020. godine održava se prvi regionalni virtuelni sajam inovacija i poduzetništva Sarajevo 2020.

Sajam će na jednom mjestu okupiti inovativne male i srednje biznise, inovatorice i inovatore te investitorice i investitore iz regiona.

Prema riječima organizatora, cilj ovog virtualnog događaja je pomoći inovatoricama i inovatorima da budu što poduzetniji, a poduzetnicama i poduzetnicima da budu što inovativniji. Sajam "Sarajevo 2020" će na jednoj strani omogućiti inovatoricama i inovatorima pristup kapitalu i lakšu komercijalizaciju inovacija, te na drugoj, investitorima i kompanijama pristup inovacijama kao najvrjednijem resursu na kojem se temelji održivost i rast ekonomije.

Onlajn štandovi će omogućiti malim i srednjim biznisima iz regije da predstave svoje inovativne usluge i proizvode regionalnoj publici sajma. Za najbolje inovacije je obezbijeđen nagradni fond od 13.500 EUR, kao i titula "Inovacija godine 2020" koju organizatori dodjeljuju u partnerstvu sa IFIA-om, Svjetskom federacijom asocijacija inovatora, prenosi business-magazine.ba.

- Imajući u vidu brojne izazove u vremenima pandemije, željeli smo na organizirati virtuelni regionalni susret koji će omogućiti stvaranje novih partnerstava i ulaganja u inovacije u regionu. U tu svrhu, Startup studio je osigurao fond za zajednička ulaganja do 250.000 EUR kojim želimo pomoći komercijalizaciju nekih od inovacija koje ćemo vidjeti na sajmu. Očekujemo i veliki broj investitora te preko 100 malih i srednjih biznisa iz regiona da nam se pridruže - rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i idejni pokretač sajma Sarajevo 2020.

Sajam će otvoriti obraćanja Mate Rimca, osnivača i vlasnika kompanije Rimac Automobili i Greyp Bikes iz Hrvatske i Mirze Cifrića, poduzetnika porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji je osnivač i vlasnik Veritas Genetics, inovativne kompanije koja djeluje u SAD. Dušanka Ilić, direktorica kompanije Beyond 42 iz Srbije, podijeliće svoja iskustva o izgradnji startapa i plasmanu domaćih proizvoda na regionalno tržište.

Suorganizator je Sarajevo Business Forum, vodeća investicijska konferencija koja se održava već 11 godina u Sarajevu.

Osim Sarajevo Business Foruma organizaciju sajma podržali su i Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine (AIBIH), Svjetska federacija inovatorskih organizacija (IFIA), Udruga inovatora iz Hrvatske (UIH), Savez pronalazača Beograda, Nacionalna asocijacija inovatora Sjeverne Makedonije (NAIM) te Konzorcij za prenos tehnologij iz JRO v gospodarstvo (Slovenija).

Sajam će se održati virtealno, preko onlajn softvera Collectivibe uz tehničku podršku Agencija MaŠta (BiH) i Beyond 42 (Srbija).

Prijave za sajam inovacija i poduzetništva su besplatne do 10. novembra..
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.