Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 29.10.2020.| 10:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ergela Vučjak prodala osam lipicanera - Preostala grla idu na naredne licitacije

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)
Na prvoj licitaciji na Ergeli Vučijak u Prnjavoru prodato je osam lipicanera, dok je bilo ponuđeno više od 30 grla.

- Najviša cijena za koju je prodato jedno grlo je 5.000 KM, dok je najjeftiniji lipicaner prodat za 800 KM, a u pitanju je grlo bez porijekla, odnosno žensko grlo kojem ne znamo oca - kazao je Miroslav Milanković, direktor Ergele Vučijak prenose Nezavisne.

Dodao je da su kupci uglavnom bili iz Republike Srpske i Fedracije BiH.

- Imali smo uživo licitaciju, mada smo imali najave da bi kupci trebalo da dođu i iz Hrvatske i Srbije, ali zbog cijele ove situacije izazvane virusom korona ljudi su bili spriječeni - kaže Milanković i dodaje da su zadovoljni koliko su ovih konja prodali na prvoj licitaciji.

Dodao je da će sav prikupljeni novac biti uložen u dalji razvoj ove ergele.

- Lipicaneri koji danas nisu našli kupca biće ponuđeni na iduće dvije licitacije, koje će biti organizovane u naredna dva mjeseca - kaže Milanković.

U pitanju su, inače, izuzetno radni konji, zdravi i otporni, a mogu se koristiti za paradu ili jahanje. Lako ih je učiti, a DNK analiza, koja je urađena u Beču, pokazala je da su u pitanju čistokrvni lipicaneri.

Podsjetimo, stanje u nekada posrnulom preduzeću, iz kojeg su prije desetak godina pristizale potresne fotografije iscrpljenih i neuhranjenih konja, danas je neuporedivo bolje. O lipicanerima se brine 16 radnika.

Ergela Vučijak osnovana je u aprilu 1946. godine, a formirana je za potrebe narodne vojske. Ime je dobila po obližnjem istoimenom uzvišenju.

Nakon likvidacije AD Vučijak, odlukom Vlade Republike Srpske osnovana je Javna ustanova Ergela Vučijak s ciljem staranja i očuvanja genetskog potencijala lipicanske rase konja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.