Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.10.2020.| 10:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fortenova i Meggle potpisali sporazum o kupoprodaji - Očekuje se zapošljavanje stotinu radnika

Belje plus, članica Fortenova grupe, i Meggle Hrvatska postigli su dogovor i potpisali sporazum o kupoprodaji imovine Meggle-ove mljekare u Osijeku.

Kupovinom nekretnina i proizvodne linije Meggle s namjerom da u Osijeku od 1. januara 2021. započne vlastitu proizvodnju Belje će očuvati dugogodišnju tradiciju proizvodnje mlijeka u tom dijelu Slavonije, objavljeno je iz Fortenove.

Takođe, pokretanjem proizvodnje u Osijeku, Belje će određenu količinu mlijeka otkupljivati od sadašnjih Meggle-ovih kooperanata, dok se potrebe za radnicima još procjenjuju, no očekuje se zapošljavanje 100 radnika.

Osim toga, Fortenova grupa već sad proizvodi oko 10% ukupne količine mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj što čini oko 5% domaćih potreba. Najveći dio mlijeka koje se proizvede u Belju koristi se za proizvodnju ABC krem sira čija se godišnja proizvodnja kreće na nivou 3.700 tona i za čiji su portfelj razvijeni planovi značajnog širenja.

-Zadovoljni smo postignutim dogovorom i zaključenjem kupoprodaje Meggle-ove imovine u Osijeku te odlukom Belja da nakon našeg povlačenja nastavi s proizvodnjom na toj lokaciji. Nakon što je Meggle grupa donijela konačnu odluku o gašenju vlastite proizvodnje u Hrvatskoj, uložili smo maksimalan napor da nađemo kupca za našu imovinu kako bi osigurali da što veći broj naših radnika nakon 31. decembra ima novo zaposlenje te kako naši kooperanti ne bi imali zastoj u otkupu mlijeka. Meggle do kraja godine nastavlja s procesom restrukturiranja svoga poslovanja, u skladu s dogovorom koji smo postigli sa sindikatima, uz pravovremeno i cjelovito ispunjavanje svih preuzetih obveza - kazao je Marjan Vučak, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska.

- Preuzimanje imovine Megglea i razvoj novih proizvoda mogu biti dodatan podsticaj povećanju proizvedenih količina mlijeka i investicijama malih proizvođača u farme muznih krava u Hrvatskoj. To bi svakako pozitivno uticalo na promjenu trendova, nakon što je ove godine u Hrvatskoj napokon zaustavljen dugotrajni pad proizvedenih količina mlijeka. Mliječna industrija je jedan od glavnih fokusa strategije 2020.-2025. u Poslovnom području poljoprivreda u Fortenova grupi, a prehrambena industrija Belje bit će nositelj razvojnog zamaha u tom segmentu - rekao je Andrej Dean, predsjednik Uprave Belja.

Transakcija će biti provedena nakon što se dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.