NavMenu

Satelitski snimak otkrio milijarde stabala u afričkim pustinjama

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 28.10.2020. 14:45
Komentari
Podeli
(Foto: Keith Hardy/Unsplash)
Nova revolucionarna studija satelitskih snimaka visoke rezolucije koja koristi specijalni algoritam otkrila je da, suprotno popularnom mišljenju, u pustinjama Sahel i Sahara postoji najmanje 1,8 milijardi stabala.

Tim od 24 naučnika iz Evrope, SAD i Afrike otkrili su da je takozvana subvlažna zona iznenađujuće ispunjena biljnim svijetom.

- Bili smo vrlo iznenađeni da u pustinji Sahara raste toliko puno drveća - rekao je glavni autor Martin Brandt, docent geografije na Univerzitetu u Kopenhagenu.

- Svakako postoje ogromna područja bez ikakvog drveća, ali još uvek postoje područja s velikom gustinom stabala, pa čak i između pješčanih dina, tu i tamo raste neko drveće - naveo je.

Zahvaljujući moćnom algoritmu i sa 11.000 satelitskih snimaka visoke rezolucije, prebrojana su stabla. Brandtovo visoko detaljno, brojanje pojedinačnih stabala otkrilo je gustinu od 13,4 po hektaru.

Studija je isključila drveće ili grmlje s malim krošnjama, računajući samo one s prosječnom veličinom krošnje od 12 kvadratnih metara.

Stručnjaci koji su pregledali istraživanje rekli su da će uskoro biti moguće mapirati lokaciju i veličinu svakog drveta širom svijeta, prenosi Sputnjik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako iz vazduha izgleda gradnja zeničke obilaznice (VIDEO)

Trenutno je aktuelna izgradnja autoputa na Koridoru 5C između Zenice i Tešnja, kao i onog kroz Hercegovinu. Na sjevernom dijelu u izgradnji je 50 km autoceste te je ostalo još otvoriti radove na dionici Ozimice – Poprikuše. Dio na sjeveru naslonit će se na završeni dio koji sada ide od Bradine, preko Sarajeva pa do tačke sjeverno od Zenica, piše BiznisInfo.ba. Zenička zaobilaznica već je u funkciji i prizori na ovom dijelu autoputa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.