NavMenu

Nastavlja se izgradnja Muzeja Mersad Berber u Sarajevu - Otvaranje se očekuje tokom 2021.

Izvor: eKapija Srijeda, 28.10.2020. 15:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DenisFilm/shutterstock.com)Ilustracija
Načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić primio je danas, 28. oktobra, u svom kabinetu Ensara Berbera, sina istaknutog umjetnika Mersada Berbera, a razgovaralo se o nastavku projekta izgradnje Muzeja Mersad Berber u općini Stari Grad. Ovaj projekat je Općina Stari Grad počela još prošle godine, a muzej se gradi u Ulici Zelenih beretki, u prostoru veličine 450 m2 koji Općina ustupa za potrebe muzeja.

Izgradnjom ovog muzeja, djela Mersada Berbera će, poput brojnih muzejskih, galerijskih i privatnih kolekcija širom svijeta, konačno imati svoje mjesto i u Sarajevu.

Formiranje modernog muzejskog prostora po traženim standardima zahtijeva kompletnu rekonstrukciju navedenog poslovnog prostora, a kako je istakao načelnik Hadžibajrić od projekta se nije odustalo uprkos otežavajućim okolnostima.

- Ovaj projekat najavili smo prošle godine i već je završen dio radova. Radi se o velikoj investiciji, ali mi ćemo taj projekat dovesti do kraja jer smatram da Sarajevo, građani i generacije koje dolaze zaslužuju jedan reprezentativan prostor u kojem će biti izložena djela koja je Berber stvarao za života - izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da je pandemija korona virusa i preusmjeravanje budžetskih sredstava na pomoć privredi i ugroženim kategorijama, usporilo realizaciju ovog projekta, no za razliku od drugih, Općina se neće povući iz projekta i on će biti nastavljen u sljedećoj godini.

- Iako smo u projekat ušli zajedno sa Gradom Sarajevo, gradonačelnik se iz nepoznatih razloga povukao i ne žele finansirati izgradnju Muzeja. Mi ćemo uložiti maksimalne napore da Muzej Mersad Berber sagradi Općina Stari Grad i da je otvorimo sljedeće godine - najavio je načelnik.

Ensar Berber je istakao da je zahvalan načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad što pomažu da se realizuje ova ideja jer je misija Fondacije Mersad Berber da rad njegovog oca uvijek bude prisutan i da tako njegova djela i dalje žive.

- Velika nam je želja da doživimo otvaranje Muzeja Mersad Berber koji radimo u partnerstvu sa Općinom Stari Grad i načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem. Muzej bi definitivno bio mjesto gdje bi trajno mogli arhivirati i prezentirati očevu ostavštinu i ujedno bi služio kao edukacijski centar za mlade umjetnike - izjavio je Ensar.

Djela Mersada Berbera nalaze se u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Bio je umjetnik za kojeg je znao svaki Bosanac i Hercegovac, a kojem se cijeli svijet divio. Najznačajniji ciklusi su mu: Sarajevske hronike, Put u Skender Vakuf, Otomanske hronike, Hommage a Velazquez, Hommage Vlahi Bukovcu i posljednji Srebrenica i Arhiv.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.