Izvor: Radio 021 | Srijeda, 28.10.2020.| 10:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Riječi i jezik dobili svoj muzej u Vašingtonu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: cybrain/shutterstock.com)
Snazi riječi i jezika, bilo u javnom obraćanju ili ličnom opisivanju sebe samih, posvećen je novi muzej koji se pod imenom Planet Word otvorio u Vašingtonu.

Interaktivni eksponati podstiču posjetioce da se okušaju u čitanju poznatih govora pomoću telepromptera ili da pjevaju legendarne pjesme u karaoke stilu kako bi osjetili zbog čega riječi odzvanjaju u ljudima.

Zid riječi visok 6,7 metara takođe pripovijeda priču o engleskom jeziku, dok u drugoj sobi posjetioci svih starosnih dobi putem video serija mogu naučiti druge jezike i ono što ih čini jedinstvenima. Otvaranje muzeja kasni mjesecima, nakon što je odloženo u proljeće zbog krize koronavirusa. Ulaz je besplatan, iako se posjetioci mole da rezervišu termine u sklopu zdravstvenih pravila.

Misija muzeja Planet Word, koji je osnovala filantropkinja An Fridman, "jeste obnoviti i podstaknuti ljubav prema riječi, jeziku i čitanju kao temelju jake moderne demokratije", navodi se u izjavi.

Muzej je smješten u istorijskoj školi Franklin, gdje je američki pronalazač Alexander Graham Bell izvršio svoj prvi uspješni bežični prenos glasa pomoću "fotofona".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.