Izvor: Dnevne novine | Srijeda, 28.10.2020.| 09:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Projekat prevođenja Zete u akumulacije Krupac i Slano vrijedan 30 mil EUR

HE Perućica
HE Perućica (Foto: Youtube.com/Screenshot)
Nadležni timovi Vlade Crne Gore okončali su izradu Lokalne studije lokacije prevođenja dijela voda rijeke Zete u akumulacije Krupac i Slano, i taj dokument bi mogao biti usvojen do kraja oktobra, zaključak je Informacije o pripremi planske dokumentacije za razvojne projekta, pišu Dnevne novine.

Realizacijom projekta prevođenja, ukupno vrijednog blizu 30 mil EUR, prosječna čista dobit svih mogućih varijantnih rješenja poboljšanja akumulacija HE Perućica će, prema preliminarnim podacima, iznositi 1,6 mil EUR godišnje.

Prema prvobitnoj Lokalnoj studiji lokacije, orijentaciona vrijednost osnovnog projekta prevođenja, bez izgradnje pristupnih puteva, procijenjena je na 26,9 mil EUR.

Od tog iznosa, građevinski radovi koštaće 23 mil EUR, hidromašinska i elektrooprema 2,4 miliona, izrada i revizija projektne dokumentacije 500.000, dok će eksproprijacija, prema orijentacionoj procjeni, koštati oko milion eura.

U Lokalnoj studiji lokacije se navodi procjena i da će izrada pristupnih puteva i ostalih projekata za "uljepšavanje" prevođenja voda dodatno koštati oko 2,7 miliona eura.

U Studiji je razrađeno pet varijanti dodatnih prihoda od projekta.

Prema najboljem Scenariju 3, nakon realizacije prevođenja voda prihodi HE Perućica će se povećati sa 48,4 mil EUR na 51,9 mil EUR, što je čak 3,5 miliona.

- Prosječna dobit svih varijantnih rješenja je 1,6 mil EUR. Kod svih scenarija efekat projekta mjeren kroz prihode je pozitivan, a uočljiva je dosta visoka senzitivnost projekta na tržišne uslove - navodi se Lokalnoj studiji.

Pozitivni energetski efekti prevođenja se, takođe, ogledaju preko povećanja udjela prosječne godišnje proizvodnje iz akumulacija u odnosu na ukupnu godišnju proizvodnju Perućice sa 22% na 45% i do manjih gubitaka vode.

Za potrebe prevođenja voda biće izgrađeni tuneli Zeta Krupac i Krupac Slano. Na taj način se može dio toka rijeke Zete prebaciti u akumulacije i postići djelimično ravnanje toka rijeke Zete u akumulacijama.

Tehničko rješenje za projekat uvođenja rijeke Zete u akumulaciju Krupac obuhvata branu na rijeci Zeti sa zaštitnim nasipima uzvodno od brane, zahvat i dovodni kanal od rijeke Zete do ulaznog portala tunela, tunel do akumulacije Krupac i odvodni kanal od izlaznog portala tunela do akumulacije Krupac.

Usporna građevina predviđena je na rijeci Zeti oko 500 metara nizvodno od sastava rijeke Sušice i potoka Rastovac. Predviđena je betonska gravitaciona brana visine oko šest metara i dužine oko 120 metara.

Za realizaciju ovog projekta zainteresovana je Elektroprivreda Crne Gore zbog rekonstrukcije hidroelektrane Perućica i boljeg iskorišćavanja vodnog potencijala nikšićkog sliva.

Podsjetimo, Hidroelektrana Perućica puštena je u pogon 1960. godine, dok je današnju fazu izgrađenosti dostigla 1976. godine. Njen se rad zasniva na korišćenju vodnog potencijala vodotoka u slivu Gornje Zete i visinske razlike od preko 500 m između Nikšićkog polja i Bjelopavlićke ravnice.

Građevinski radovi većeg obima trebalo je da počnu sredinom prošle godine, ali je projekat zastao zbog protivljenja dijela NVO sektora i dijela lokalnog stanovništa koji gravitiraju prema tom području.

U dokumentu se vrlo decidno navode promjene životne sredine u odnosu na postojeće stanje, među kojima je najznačajnija privremeni prekid riječnog kontinuuma na Zeti zbog izgradnje brane za zahvatanje vode.

- Usljed izgradnje brane doći će do gubljenja riječnog kontinuuma i svih posljedica koje iz toga proizilaze. I na kraju negativne posljedice će pretrpjeti i živi svijet u nizvodnom dijelu toka, jer će se iz ovog dijela uklanjati dio vode usljed prevođenja u akumulaciju Krupac. Iako će u koritu uvijek biti vode usljed obaveze poštovanja ekološki prihvatljivog minimuma. Bez obzira što će se na taj način obezbijediti da korito ne bude suvo i što će i poslije prevođenja vode u koritu uvijek biti makar 6 m3/s, predstavlja samo mjeru ublažavanja, to jeste spašavanja nizvodnog toka - kažu autori SPU.

Izrada Lokalne studije sa javnim raspravama je trajala gotovo dvije i po godine. Projekat bi mogao da se realizuje naredne godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE