Izvor: RTRS | Utorak, 27.10.2020.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U RiTE Ugljevik pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje vrijedno 85 mil EUR - Kinezi planiraju fabriku rigips ploča u blizini

U Rudniku i termoelektrani RITE Ugljevik danas, 27. oktobra, je svečano otvoreno postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u čiju je izgradnju investirano 85 mil EUR.

Vršilac dužnosti direktora RITE Ugljevik Čedomir Stojanović rekao je novinarima da je ovo istorijski dan za preduzeće, ali i čitavu regiju, jer je ovaj objekat najveća investicija od kako je izgrađen privredni gigant Republike Srpske.

- To omogućava rad RITE u narednih 20 godina i ovom investicijom se otvaraju i nove mogućnosti, prije svega, razvoja nekih novih privrednih grana i izgradnje fabrika - istakao je Stojanović.

On je dodao da su sva probna ispitivanja pokazala da je postrojenje za odsumporavanje dobro urađeno.

- Emisija sumpor dioksida sada je 150 kilograma, ranije je bila 18 tona, što govori da je RITE Ugljevik sigurno ekološki najprisupačnija u regionu - rekao je Stojanović i zahvalio svima koji su učestvovali u izgradnji ovog postrojenja.

On je dodao da su, zahvaljujući požrtvovanju svih zaposlenih u preduzeću, uspjeli da ostvare i prebace planove proizvodnje električne energije.

- Očekujemo da će za 10% biti prebačen plan proizvodnje u ovoj godini koju ćemo, uprkos specifičnim uslovima i pandemiji virusa korona završiti pozitivno - naglasio je Stojanović.

Izvršni direktor preduzeća za proizvodnju električne energije Milutin Tasovac rekao je da je 2009. godine potpisan ugovor sa japanskom finansijskom organizacijom za projekat odsumporavanja i da su dočekali dan kada je projekat završen, a postojenje se daje na korištenje RITE Ugljevik.

- Imali smo viziju šta znači projekat odsumporavanja za egzistenciju RITE Ugljevik i potpisali taj ugovor, što je, naravno, prepoznala i Vlada Republike Srpske, kao i Elektroprivreda Srpske i ušli smo u taj projekat- naveo je Tasovac.

On je dodao da je Vlada Republike Srpske pokazala dobre namjere kada je ušla u ovaj projekat i istakao da je to zalog za budućnost daljeg rada RITE Ugljevik u narednih 20 godina.

- Imamo ekološki najčistiju termoelektranu u bivšoj Јugoslaviji i time trebamo da se dičimo, jer sada imamo sistem gdje je emisija čvrstih čestica i sumpor dioksida toliko malena da možemo da smatramo da je zanemarljiva - rekao je Tasovac.

Prema njegovim riječima, projekat odsumporavanja ima za proizvod gips koji može da se koristi u industriji za proizvodnju rigips ploča, za šta je zainteresovana kompanija iz Kine.

- Imamo već ovdje potpisano pismo namjere sa jednom kineskom firmom, koja je najveći proizvođač rigips ploča u svijetu, i oni imaju namjeru da to rade, određena im je lokacija gdje će da prave novu fabriku i da zaposle 80 radnika - naveo je Tasovac.

Projekt menadžer ispred kompanije Mitsubishi Power Takuro Ueda naveo je da je projekat finansiran sredstvima Vlade Јapana, u saradnji sa Vladom Republike Srpske.

- Možete biti sigurni da je naša dokazana, najmodernija tehnologija odsumporavanja, primjenjena na ovom postrojenju u Ugljeviku - poručio je Ueda i izrazio zadovoljstvo što je projekat uspješno završen.

Projekt menadžer za izgradnju postrojenja ispred RITE Ugljevik Zlatko Malović ukazao je na veoma dobro razumijevanje Elektroprivrede Republike Srpke i Uprave preduzeća tokom realizacije cijelog projekta.

- RITE Ugljevik je dobar primjer profesionalnog ponašanja i ispunjavanja ugovornih obaveza sa vodećim autoritetima u Evropskoj zajednici i taj primjer treba slijediti - zaključio je Malović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.