NavMenu

Trebinjska organizacija spasila od izumiranja desetak autohtonih namirnica - Svi proizvodi u katalogu Riznica ukusa

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 27.10.2020. 11:34
Komentari
Podeli
Sir iz mijehaSir iz mijeha
Trebinjska organizacija Slow Food Convivum spasila je od potpunog izumiranja desetak autohtonih prehrambenih proizvoda hercegovačkog kraja, među kojim su prvenstveno mahunarke, žitarice, te neke vrste autohtonog povrća, ali je to, kako najavljuje lider ove organizacije Gordana Radovanović, tek početak.

Sve ove proizvode unijeli su u jedan katalog nazvan "Riznica ukusa", tako da gdje god postoji jedan kvalitetan lokalni proizvod koji je u riziku nestanka - njega opišu i obrade u tom katalogu.

- Tu se unosi šta je uzrok njegovog rizika nestanka i zašto ga je trebalo sačuvati, da li još postoje i ko su proizvođači i slično, pa smo na taj način mapirali i nominovali ove proizvode koji su i u svijetu priznati u katalogu ukusa, pa su tu i sir i kajmak iz mijeha, ali i grahorice, kako što je boranija roga, grah poljak, kukuruz stodanac iz Popovog polja i slični proizvodi - navodi Radovanović.

Ona kaže da za neke proizvode, poput stodanca, postoje dokazi da se uzgajaju na ovom tlu više od 200 godina i samim tim su zadržali neke trajne kvalitete i specifičnosti ovog područja.

Ništa manje nisu značajna vina poput vranca i žilavke, čija grožđa su se sadila u Carskim vinogradima kod Trebinja i danas ih na tom istom lokalitetu uzgaja čuvena vinarska porodica Vukoje.

- Osim toga, tu su i hercegovački med, paradajz jabučar i niz drugih proizvoda, desetak njih, a već smo u fazi opisivanja novih grahorica, žitarica poput popovopoljskog sijerka, stare leće, domaćeg slanutka, ali, nažalost, mali je broj porodica koje su zaista očuvale ova stara sjemena, pa se trudimo da pronađemo mlade poljoprivrednike koji će to raditi - navodi Radovanović.

Ona dalje navodi da su Trebinje i cijela Hercegovina prepoznatljivi po različitim vrstama suhomesnatih proizvoda i sireva, poput kravljeg, kozjeg, ovčjeg, a istovremeno su se očuvale i različite, stare tehnike proizvodnje i prerade tih jela, poput presovanja i sušenja pršuta, pravljenja kobasica, te sira iz mijeha, koji je jedan autentičan, kvalitetan proizvod, prepoznat i na svjetskom nivou.

U Trebinju se inače najviše domaćih proizvoda proda na Gradskoj pijaci, gdje ni pandemija virusa korona nije zaustavila stanovništvo iz cijelog regiona da dolazi u kupovinu onoga za šta zna da je kvalitetno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.