Izvor: eKapija | Utorak, 27.10.2020.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Marvel i Tehnogradnja obnavljaju vrtić i zgradu opštine u Sokocu - Cilj povećanje energetske efikasnosti

Sokolac (Foto: Opština Sokolac)
U okviru projekta energetske efikasnosti 2. novembra, počinju radovi na rekonstrukciji zgrade Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i zgrade Opštine Sokolac.

Predstavnik UNDP-a, inženjer Zlatko Bilalović je na sastanku održanom povodom priprema za predstojeće radove, istakao da ta organizacija finansijski učestvuje u ovom projektu, zajedno sa lokalnom zajednicom.

UNDP pomaže lokalnu zajednicu tako što investiranjem u objekte radi na očuvanju energije i programima energetske efikanosti. To u ovom slučaju znači utopljavanje i rekonstrukciju fasadnih dijelova objekata koji su prošli naše tendere, objasnio je Bilalović.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica podsjetio je da su sa UNDP-om sarađivali na više manjih projekata, te kapitalnom projektu utopljavanja fasade i zamjene krova na zgradi Osnovne škole "Sokolac".

– Vrijednost projekata rekonstrukcije fasade Osnovne škole, Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i zgrade Opštine prelazi milion maraka. Opština Sokolac je u proteklim godinama učinila velike napore da dođe do momenta da može da konkuriše na velike projekte UNDP-a i drugih međunarodnih organizacija. S obzirom na to da su ovdje duge i hladne zime, sa jako niskim temperaturama, već odavno radimo na projektima energetske efikanosti i planiramo da krenemo sa utopljavanjem stambenih objekata u našem gradu, ali i još jednog izuzetno značajnog javnog objekta – Doma zdravlja. Lokalna zajednica nema sredstava da sama snosi sve troškove, ali pripremamo dokumentaciju i projekte, da uz razumijevanje prvenstveno UNDP-a i viših nivoa vlasti, dođemo do njihove realizacije - rekao je Bjelica.

Izvođenje radova na zamjeni vanjske stolarije na zgradi opštine i JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje biće povjereno preduzeću Marvel iz Istočnog Sarajeva. Prema riječima predstavnika ovog preduzeća Radenka Mojsilovića, veći dio radova na zamjeni stolarije biće završen u toku sledeće sedmice. Nakon toga bi se, zbog djelovanja pomenutih objekata, bavili unutrašnjim radovima.

Savo Milovanović, inženjer, direktor i vlasnik preduzeća Tehnogradnja iz Foče objasnio je da će njihov dio posla biti radovi na utopljavanju fasade. Oni će, koliko im to vremenske prilike dozvole, koordinirati rad sa preduzećem Marvel kako bi najoptimalnije izvršavali svoje obaveze iz potpisanog ugovora.

Energetska efikasnost i održivost okoline su suštinske komponente evropske budućnosti za zemlje kakva je Bosna i Hercegovina. U saradnji sa UNDP-om, Svjetskom bankom, Fondom za energetsku efikasnost Republike Srpske, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, opština Sokolac sprovodi projekte energetske efikasnosti kako bi unaprijedila kvalitet života ljudi na ovim prostorima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.