NavMenu

Bentley sa spaja sa kompanijom Audi?

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 28.10.2020. 08:27
Komentari
Podeli
(Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)
Volkswagen nastavlja s restrukturiranjem grupe i, prema novinskom izvještaju, britansku marku luksuznih automobila Bentley podrediće svojoj filijali sa sjedištem u Ingolštatu, Audiju, od 2021. godine.

Prema preliminarnom izvještaju u nedjelju, o čemu je pisao Automobilwoche, pozivajući se na izvore iz korporacije.

Za sada odgovornost za Bentley u odboru VW Grupe snosi šef Porschea Oliver Blume. Tako bi Bentley sada trebalo da bude usko povezan s Audijem, piše Autoblog.

Izvršni direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess rekao je 2018. da je outsourcing "zamisliv" - ali isto tako i proširenja.

Volkswagenov segment "Super Premium" uskoro bi mogao da se sastoji samo od Porschea.

Kao što je poznato, izvršni direktor Herbert Diess želi da se rastane od luksuzne marke Bugatti, a luksuzna marka Bentley sada će biti podređena Audi diviziji.

Što se tiče Bugattija, oko ove teme se nedavno puno pisalo, a najvjerovatniji kandidat za novog vlasnika bi bila kompanija Rimac automobili.

Međutim, za sada je Mate Rimac ostao prilično "zakopčan" na ovu temu, iako se vjeruje da je manje-više sve već dogovoreno.

Kao dio strukturne reforme, luksuzne marke Bugatti, Bentley i Porsche su ugrađene u podgrupu "Super Premium" u najvećoj svjetskoj automobilskoj kompaniji.

Grupu "Premium" cine Audi i italijanski proizvođači Lamborghini i Ducati, koji se održavaju putem filijale Audi iz Ingolstadta.

Najvažniju grupu "Volumen" čine osnovne marke VW, Škoda, Seat i laka komercijalna vozila VW. Proizvođači kamiona i autobusa MAN i Scania su organizovani u holdingu Traton.

Inače, Bentley Motors Limited je britanski proizvođač i prodavac luksuznih automobila i terenaca - i filijala Volkswagen Grupe od 1998.

Bentley sa sjedištem u Creweu u Engleskoj, osnovao je W. Bentley kao Bentley Motors Limited 1919. u Cricklewoodu u sjevernom Londonu - a postala je nadaleko poznata po osvajanju trka u izdržljivosti '24 sata Le Mana' 1924, 1927, 1928, 1929. i 1930. godine.

Danas se većina modela Bentleyja sastavlja u fabrici u Creweu, a manji broj se sastavlja u Volkswagen-ovoj fabrici u Dresdenu, Njemačka, i s karoserijama za Continental proizvedenih u Zwickauu i za Bentaygu proizvedenih u fabrici Volkswagena u Bratislavi.

Iako je 2019. bila dobra godina za Bentley, Englezi su morali da dva puta revidiraju prognozu za 2020. godinu. Covid-19 ostavlja svoj trag, a tvrdi Brexit bio bi poguban za ovu marku.

Projekt Artemis koji je upravo započeo u Audiju mogao bi takođe da pruži modularnu platformu za luksuznu terensku limuzinu iz nove Audijeve filijale. Projektna grupa "Artemis" je odgovorna za istraživanje i razvoj. Volkswagen još nije prokomentisao izvještaj Automobilwoche-a od nedjelje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.