NavMenu

Zaokružen projekat vjetroelektrane Crni vrh koja će biti izgrađena na teritoriji Bora, Majdanpeka i Žagubice

Izvor: eKapija Utorak, 27.10.2020. 08:20
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Projekat vjetroelektrane Crni vrh, koja će biti izgrađena na teritoriji opština Bor, Majdanpek i Žagubica, polako se približava finalizaciji, bar kada je riječ o urbanističkoj podlozi.

Naime, Opština Žagubica stavila je na rani javni uvid elaborat za izradu plana detaljne regulacije ove prve domaće investicije u vjetropark u Srbiji čiji je nosilac kompanija Crni vrh power iz Žagubice, nakon što su to
ljetos već učinili Bor i Majdanpek.

Kako je navedeno u dokumentaciji koju je izradio ArhiPlan iz Aranđelovca, područje planirane vjetroelektrane "VE Crni vrh" se nalazi na tromeđi teritorija tri jedinice lokalne samouprave, Bor, Majdanpek i Žagubica, udaljeno oko 12 km Žagubice,odnosno oko 17 km od Bora.

Unutar područja vjetroelektrane planirano je postavljanje do 40 stubova vjetrogeneratora, okvirno 14 na teritoriji Bora, 5 na teritoriji Majdanpeka i 21 na teritoriji Žagubice.

Investitor od prve polovine 2013. godine mjeri potencijal vetra na lokaciji Javonilor (Krst), koja se nalazi na teritoriji opštine Žagubica, na osnovu kojih je utvrđeno da postoji energetski potencijal vjetra koji se može tehnički iskoristiti. Na osnovu rezultata mjerenja, donijeta je odluka o izgradnji VE Crni vrh, a u proceduri je poduzanje još dva mjerna stuba na teritorijama Bora i Majdanpeka.

Na teritoriji opštine Žagubica područje vjetroelektrane obuhvata oko 2.171 ha. Kako je navedeno, odabir tipa vjetrogeneratora izvršiće se u fazi izrade tehničke dokumenatacije, a parametri izabranog tipa vjetrogeneratora ne smiju da pređu granične parametre - prečnik rotora maksimalno 160 m, visina do ose gondole najviše 130 m i visina do vrha lopatice najviše 210 m.

Osim vjetrogeneratora, u planu je i gradnja mreže pristupnih i servisnih puteva do lokacija vetrogeneratora, kao i trafostanica i priključno-razvodno postrojenje VE Crni vrh, koridori za postavljanje kablovskih vodova radi prenosa proizvedene električne energije do trafostanice VE Crni vrh, kao i koridori optičkih kablova radi upravljanja vetroelektranom iz centra za nadzor i upravljanje.


Kako su eKapiji rekli u Odeljenju za urbanizam grada Bora, oni su u očekivanju Nacrta plana detaljne regulacije vjetroelektrane Crni vrh, koji će zatim biti stavljen na javni uvid. Pokušali smo da kontaktiramo i investitora, kompaniju Crni vrh power, i saznamo detalje realizacije vjetroelektrane, ali oni ne žele da daju izjave za javnost.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora investitora i rukovodstva Bora krajem prošle godine, vrijednost ove investicije procijenjena je na oko 100 mil EUR, a izgradnja vjetroturbina snage do 50 MW trebalo bi da započne odmah po dobijanju građevinske dozvole.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.