Izvor: Mina | Utorak, 27.10.2020.| 08:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ulcinj dobija solarnu elektranu duplo veću od planirane - Početak radova vrijednih 200 mil EUR krajem 2020.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Stvorene su sve pretpostavke za izgradnju solarne elektrane Briska gora na prostoru od čak 925,25 hektara, odnosno duplo većem nego što je bilo predviđeno ranije, saopšteno je iz Vlade.

Izmjenama i dopunama Prostorno urbanističkog plana (PUP) Ulcinj predlaže se povećanje zone za izgradnju solarne elektrane sa 467 hektara na 925,25 hektara, pišu Dnevne novine.

- Predlaže se povećanje kapaciteta solarne elektrane sa 118 megavati (MW) na 262 MW - navodi se u Vladinoj Informaciji o pripremi planske dokumentacije za potrebe razvojnih projekata.

Nedostatak prostornih planova jedini je razlog privremenog odgađanja gradnje tog energetskog objekta.

Upravo je povod za izradu izmjena i dopuna PUP-a Ulcinj, bila odluka Vlade o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora, za eksploataciju solarne energije i izgradnju solarnih sistema instalisane snage veće od 200 MW.

Ugovorom o zakupu zemljišta u državnoj svojini je definisana izgradnja dvije faze solarne elektrane, u prvoj fazi instalisane snage 50 MW, dok je u drugoj fazi predviđeno ukupne planirane instalisane snage veće od 200 MW.

- Cilj izrade izmjena i dopuna PUP-a Ulcinj je povećanje planiranih kapaciteta za eksploataciju solarne energije i obezbjeđenje planskih preduslova za realizaciju ugovora o zakupu zemljišta u državnoj svojini, radi izgradnje solarne elektrane, kao i definisanje smjernica za direktno sprovođenje PUP-a za objekte namijenjene privrednim djelatnostima, na područjima za koje nije predviđena izrada planske dokumentacije nižeg reda - navodi se u Informaciji.

Na Nacrt izmjena i dopuna su pristigle primjedbe i sugestije Elektroprivrede (EPCG) i još 14 primjedbi i sugestija zainteresovanih korisnika prostora. Sve pristigle primjedbe i sugestije su razmotrene, i uvažene prilikom izrade Predloga plana u najvećoj mogućoj mjeri.

- Odgovori na primjedbe pojedinačno su dati u izvještaju sa javne rasprave, koji čini sastavni dio dokumentacije Predloga plana - navodi se u Informaciji.

Izgradnjom solarne elektrane na Briskoj gori, Crna Gora daje značajan doprinos borbi sa globalnim klimatskim promjenama, i pravi iskorak prema većoj energetskoj efikasnosti i nezavisnosti.

Solarnu elektranu Briska gora gradiće konzorcijum kompanije na čelu sa EPCG. Vlasničku strukturu konzorcijuma čine pobjednici na državnom tenderu za gradnju solarne elektrane: finski Fortum i EPCG sa po 49% udjela i firma Sterling & Wilson sa 2% akcija.

Planirana godišnja proizvodnja solarne elektrane, nakon završetka obje faze projekta, iznosiće oko 450 gigavat sati (GWh) električne energije godišnje.

Ukupna vrijednost projekta premašuje 200 miliona EUR, a gradnja bi mogla da počne krajem ove ili početkom naredne godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE