Izvor: Vijesti | Ponedjeljak, 26.10.2020.| 14:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na berzi dionice pet od šest crnogorskih državnih firmi

(Foto: SergeyP/shutterstock.com)
Paketi dionica pet od šest crnogorskih kompanija iz portfelja državnih fondova čija je prodaja planirana na berzi, u skladu sa planom privatizacije za ovu godinu, od 22. oktobra su registrovani u sistemu Montenegroberze i u narednim danima biće dostupni zainteresovanim investitorima.

Prvog dana trgovine ponuđeno je na prodaju 10,62% dionica kompanije Crnagorakop iz Danilovgrada i 16,65% firme Kotor-projekt, koje su u vlasništvu Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Prema ovogodišnjem planu privatizacije, ponudiće se i paketi akcija Fonda penzijskog invalidskog osiguranja (PIO) i Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) u tim firmama, pored akcija IRF-a, ali i u preduzećima Metal-produkt iz Podgorice, Montenegroturist iz Budve. Planirana je i prodaja 1,16% vlasništva Vlade Crne Gore u Novom duvanskom kombinatu u Podgorici.

U prvoj polovini avgusta ove godine građevinska kompanija Zetagradnja, u vlasništvu biznismena Blagote Radovića, kupila je 44,9% akcija podgoričke firme Agrotransport koje su bile u vlasništvu IRF-a. Ovaj paket dionica plaćen je po prosječnoj cijeni od 2,56 eura za ukupno 41.990 EUR.

Planirana je ove godine i prodaja 22,4% akcija istog podgoričkog preduzeća u vlasništvu Fonda PIO, kao i oko 7,49% akcija u vlasništvu Zavoda za zapošljavanje.

Komisije za tržište kapitala dala je potrebne saglasnosti za trgovinu 20. oktobra.

Akcijama u vlasništvu državnih fondova trguje se na posebnom segmentu pod nazivom "Državne akcije iz plana privatizacije", a u sklopu postojećih tržišta Montenegroberze.

Kupovni nalozi moraju količinom odgovarati prodajnom nalogu, dok će transakcije biti sklopljene po najboljoj kupovnoj cijeni.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.