Izvor: B92 | Subota, 24.10.2020.| 12:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Metal koji bi mogao da nadmaši zlato po tražnji

(Foto: My name is boy/shutterstock.com)
Značaj zlata kao faktora stabilnosti ekonomije u kriznim vremenima je široko poznat, međutim, proteklih mjeseci bilježe i povećanu tražnju za drugim metalima.

Naime, srebro se tako pokazalo kao sigurno utočište i pojedini investitori čak očekuju da će ono nadmašiti žuti metal.
i
Prema podacima Silver instituta, tražnja za srebrnm kovanicama porasla je za 65% tokom prva tri kvartala ove godine u odnosu na isti period lane.

Do toga je došlo zbog pojačane prodaje na dva ključna tržišta kovanog novca - u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj, pri čemu su oba zabilježila značajan dvocifreni dobitak tokom prvih devet mjeseci.

Posjedovanje srebra na globalnom nivou poraslo je za 297 miliona unci u toku ovog perioda, gotovo utrostručujući rast u odnosu na uporedni period prošle godine.

Rast na američkom i njemačkom tržištu je djelimično nadoknađen slabijom tražnjom u Indiji, posebno posljednjih mjeseci.

Uprkos tome, dugoočne prognoze govore da i sa pomenutim rastom koji se trenutno odigrava, industrija srebra će 2020. zabilježiti ukupan pad od 10% na godišnjem nivou.

Dramatične politike monetarnog popuštanja i mere fiskalnog podsticaja sprovedene na nekoliko ključnih tržišta, a potencijalno ponovo i u SAD do kraja godine, mogle bi povećati inflatorna očekivanja, nastavljajući da daju na vrednosti plemenitih metala, zaključuju u Institutu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.