Izvor: TVSA | Nedjelja, 25.10.2020.| 18:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za pomoć autobuskim prevoznicima u FBiH 10 mil KM

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Stupanjem na snagu Uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede Federacije BiH u okolnostima pandemije COVID-19, ispunjeni su preduvjeti za objavu javnog poziva i za podnošenje prijava za dodjelu finansijske pomoći, u ukupno raspoloživom iznosu od 10 mil KM, korisnicima čija je glavna djelatnost javni cestovni (autobusni) prevoz putnik.

Javni poziv je objavljen na službenoj veb stranici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, i biće otvoren 21 dan od dana objave, odnosno do 13. novembra što je ujedno i posljednji dan za predaju zahtjeva, saopćeno je iz ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

Opći ciljevi dodjele finansijske pomoći su očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima/djelatnostima. Privredni subjekti ovu pomoć će moći koristiti isključivo za isplate minimalnih bruto plaća i troškove poslovanja koji su nastali u periodu od 1.7. do 31. decembra 2020.

Jedan od uvjeta ovih javnih poziva je i to da korisnici finansijske pomoći ne mogu smanjiti broj radnika u periodu do 31. decembra 2020. godine, a u odnosu na broj radnika na dan 30. septembar 2020. godine.

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Budžetu FBiH za 2020. godinu u iznosu od 90.000.000 KM, a maksimalan iznos pomoći koji se može dodijeliti jednom korisniku, po ovom pozivu, ne može preći 700.000 KM.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.