NavMenu

(Lider BiH)Aktivira se milijarda KM kredita za gradnju autoceste

Izvor: Lider poslovni tjednik Četvrtak, 01.04.2010. 16:30
Komentari
Podeli

Gotovo milijardu maraka kredita EBRD-a i EIB-a odobrenih za gradnju autoceste na koridoru Vc kroz FBiH prije više od godinu konačno bi se trebalo početi upotrebljavati. Nakon šest mjeseci bahatog političkog nadmudrivanja zbog kojeg je novac bio blokiran, članovi vladajuće koalicije dogovorili su se odgoditi rješavanje sporova za razdoblje nakon listopadskih izbora! Do tada trebali bi početi pripremni radovi i gradnja dionica autoceste koje od početka nisu bile sporne. Kako to obično biva u BiH, nitko ni u ovom slučaju neće odgovarati zbog milijunskih penala plaćenih za nepravodobno povlačenje odobrenih kredita, ali još više zbog propuštene prilike da se aktiviranje tog novca iskoristi kao pomoć posrnuloj privredi, osobito građevinskom i metalskom sektoru. No, bilo kako bilo, Vlada FBiH, a nakon nje i federalni Parlament, napokon su prihvatili prijedlog prostorne osnove prostornog plana autoceste na koridoru Vc kao polazne osnove za izdavanje nužnih dozvola za gradnju.

Počitelj riješen, Blagaj sporan

Međutim, trasa autoceste predložena tim dokumentom ne obuhvaća rješenja za područja Blagaja i Počitelja, oko čega su se i lomila koplja i zbog čega je još u rujnu prošle godine ostavku s pozicije ministra prostornog uređenja podnio Salko Obhođaš.Taj dio trase autoceste prema Vladinoj odluci treba biti određen tek u sljedećih pola godine, a za realizaciju posla zaduženo je Ministarstvo prostornog uređenja, koje i dalje nema ministra jer Obhođašev nasljednik još nije izabran! Prema informacijama do kojih je došao Lider BiH od izvora bliskih Vladi FBiH, o trasi pokraj Počitelja usuglasili su se. Sporni most koji se trebao sagraditi odmah ispod toga srednjovjekovnog dragulja bit će premješten, što su osim žitelja toga gradića tražile i institucije zadužene za očuvanje kulturno-povijesnog naslijeđa. Ostalo je još samo provesti analizu koja će pokazati je li jeftinije i jednostavnije most graditi iznad grada ili nizvodno, ali znatno dalje od prvobitnog plana.

Za razliku od Počitelja rješenje za, ponajprije politički osjetljivije, pitanje Blagaja još se ne nazire. Taj dio autoceste jako je važan za priključak Mostara na budući koridor. U optjecaju su i dalje tri varijante. Prva je da koridor bude između Blagaja i Mostara, što bi autocestu vodilo preko poljoprivrednog zemljišta, čemu se protive stanovnici Blagaja. Druga je ideja da se autocesta gradi kroz planine iznad Blagaja, što bi je pak znatno udaljilo od Mostara, čemu se pak protive predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. u federalnoj vlasti tvrdeći da se Mostar tako želi prometno izolirati. Treća varijanta jest gradnja tunela ispod Blagaja. Tako bi planirana mostarska petlja ostala na istome mjestu kao i da trasa ide poljoprivrednim zemljištem, ali njezina bi gradnja bila znatno skuplja, a i dalje je vrlo upitna izvodljivost takva graditeljskog pothvata. No budući da se dogovor nije mogao postići, sve je odgođeno za šest mjeseci, odnosno nakon izbora.

Zakonski surogat

Prihvaćanje osnove prostornog plana bio je preduvjet za početa rada posebne komisije koja bi trebala izdavati urbanističku suglasnost za gradnju četiriju dionica za koje je i osigurano otprilike milijardu konvertibilnih maraka kredita. Uspostavljanje te komisije presedan je u politici gradnje velikih objekata jer je izmjenama Zakona o prostornom planiranju i uporabi građevinskog zemljišta predviđeno da ona ima nadležnost za izdavanje potrebnih urbanističkih suglasnosti za gradnju i bez prihvaćenoga prostornog plana!

Za to će poslužiti netom prihvaćena prostorna osnova koja je pak trebala poslužiti kao temelj za izradu i prihavćanje konačnog prostornog plana! U komisiju će, prema izmijenjenu Zakonu, ući predstavnici Vlade FBiH i nadležnih ministarstava kantona kroz koje prolaze sporne dionice, a ona će raditi pod ingerencijom Parlamenta FBiH. Taj zakonski surogat pokušaj je nadoknađivanja vremena izgubljenog protekle godine, kad je trebalo prihvatiti nužnu dokumentaciju, ali kako to nije napravljeno, autocesta će se početi graditi bez potpune planske dokumentacije, što je više nego opasan presedan. S tim se, naravno, ne slažu u Vladi FBiH, iz koje poručuju kako je najvažnije da radovi počnu i da se novac odblokira. Dopremijer Vlade FBiH Gavrilo Grahovac za Lider BiH kaže da je za takvo rješenje dobivena suglasnost međunarodnih kreditora. - Dobili smo potvrde EBRD-a i drugih kreditora da pristaju da se njihovi krediti aktiviraju prije nego što se riješe sporovi vezani uz Blagaj i Počitelj te prihvati prostorni plan, jer gradnja na tim lokalitetima svakako se neće financirati iz tih kredita, nego će za to poslužiti neki drugi krediti ili drugi izvori financiranja - rekao je Grahovac.

Deblokirana Zenica

Koliko god bio nakaradan, taj dogovor unutar vlasti ipak je odblokirao konačnu ratifikaciju 75 milijuna eura kredita EIB-a namijenjenog gradnju dionice autoceste od Kaknja prema Zenici. Ta dionica, za koju otprije postoji prostorni plan, također je postala žrtva sukoba zbog prihvaćanja prostorne osnove i određivanja trase kod Počitelja i Blagaja. Naime, za taj dio autoceste još je potkraj prošle godine izabran izvođač radova, i to konzorcij Viadukta Zagreb i Heringa iz Širokog Brijega. Međutim, radovi nisu mogli početi jer kredit namijenjen financiranju nije bio ratificiran u Domu naroda Parlamenta FBiH zbog protivljenja Kluba Hrvata koji je tražio da se prije toga odblokira gradnja dionice kroz Hercegovinu.

Nakon što je Vlada prihvatila prostornu osnovu, Dom naroda ipak je dao nužnu dozvolu za kredit EIB-a, pa bi se barem na dijelu autoceste prema Zenici vrlo brzo trebali pojaviti i prvi radnici. Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka odobrile su BiH ukupno 480 milijuna eura namijenjenih gradnji četiriju dionica autoceste na koridoru Vc koje prolaze kroz FBiH. Tim novcem trebale bi se graditi dionice Zenica - Kakanj dužine 15,2 kilometra, Vlakovo - Tarčin dužine 18,9 kilometara, Počitelj - južna granica s Hrvatskom dužine 21,4 kilometra i dionica Odžak - sjeverna granica s Hrvatskom dužine 10,9 kilometara.

piše: Admir Mujanović

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.