NavMenu

Kako graditi bolnice spremne za budućnost - Predstavljene ekspertize francuskih i srpskih kompanija

Izvor: eKapija Subota, 24.10.2020. 12:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Na panel diskusiji "Bolnice spremne za budućnost" u organizaciji Francusko-srpske privredne komore, predstavljene su ekspertize francuskih i lokalnih kompanija u sektoru izgradnje novih i rekonstrukcije starih bolnica kroz tehnološki najsavremenije projekte. Poseban akcenat stavljen je na elemente kao što su energetska efikasnost i pouzdanost, digitalizacija, izgradnja novih Covid bolnica i centara, centralnih sistema za nadzor i upravljanje (BMS), ali i mnoge druge vezane za dalji napredak zdravstvenog sistema u Srbiji.

- Naša Komora je prvobitno namjeravala da na ovaj vebinar pozove kompanije iz Francuske, ali s obzirom na aktuelnu zdravstvenu situaciju u svijetu, to nije bilo moguće. Međutim, ubrzo smo shvatili da postoje kompanije u Srbiji koje posjeduju ekspertizu, tehonološki najsavremenija rješenja i kompetentne ljude i da ovde imamo sve što nam je neophodno za unapređenje našeg zdravstvenog sistema - rekla je direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić.

Jelena Pejković, koja je predstavljala kompaniju Schneider Electric, izjavila je da zdravstvene ustanove i bolnice predstavljaju velike i kompleksne sisteme, sačinjene od mnoštva podsistema, za koje je od neprocjenjivog značaja neprekidnost napajanja kao i mogućnost da ti podsistemi međusobno komuniciraju.

- Naša digitalna platforma za bolnice i medicinske ustanove - EcoStruxure for Healthcare počiva na IoT tehnologiji i omogućava da se podaci iz svih podsistema obrađuju u realnom vremenu, čime se doprinosi povećanju bezbjednosti objekta, zadovoljstva pacijenata ali i povećanju operativne efikasnosti jedne bolnice - izjavila je Pejković.

Miloš Stojković ispred kompanije Enel PS je izjavio da su za bolnice od suštinske važnosti pouzdano elektro napajanje za osjetljivu opremu, mini data centri sa kompletnom IT opremom i preciznom klimatizacijom namijenjenoj upravo tim prostorijama sa strogim zahtjevima.

Ispred kompanije Energotehnika Južna Bačka, Slobodan Milosavljević govorio je o stabilnom snabdijevanju strujom koji je preduslov za bezbjedno funkcionisanje bolnice, o specifičnim standardima koji se tiču elektroinstalacija, kao i o projektu Kamenica 3, najsavremenijoj bolnici za liječenje onkoloških pacijenata koja će se prostirati na 8.000 kvadrata.

Miloš Zečević, ispred kompanije Termomont, govorio je o Kovid bolnici u Batajnici.

- Imaćemo pravu bolnicu budućnosti u kratkom roku - dodajući da će se objekat prostirati na više od 22.000 kvadratnih metara prostora i imaće 1.000 bolničkih kreveta, od čega 200 u intenzivnoj njezi.

Velimir Čongradac iz ION Solutions se posebno osvrnuo na automatizaciju poslovno-stambenih objekata u cilju podizanja njihove energetske efikasnosti i bezbednosti.

- Rješenja koja su već implementirana u više bolnica pokazala su veliki doprinos ovih sistema u borbi sa svakodnevnim izazovima zdravstvenih radnika uključujući i aktuelnu borbu sa virusom Covid19 - rekao je Čongradac.

Konferenciji su prisustvovali državni sekretar pri Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, Mirsad Đerlek, predstavnici kompanija izlagača, kompanija članica komore, kliničkih i zdravstvenih centara Srbije, direktori opštih i specijalističkih bolnica kao i mnogobrojni partneri.

Pokrovitelji panel diskusije su kompanije Schneider Electric, Enel PS, ION Solutions, Energotehnika Južna Bačka i Termomont.

Francusko-srpska privredna komora osnovana je 2005. godine sa ciljem da se okupi francusko-srpska poslovna zajednica i unaprijedi bilateralna saradnja dvije zemlje. Članica je Unije francuskih privrednih komora u inostranstvu., a danas okuplja preko 130 kompanija i preduzeća u Srbiji, među kojima su Atos, Lafarge, L’Oreal, Michelin (Tygar Tyres), Le Bélier, Sanofi, Sladara Soufflet, Schneider Electric,Veolia, banke Crédit Agricole i OTP, Vinci Airports – Belgrade Airport, Renault, Total, Mecafor, Xpro itd.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.