NavMenu

Crna Gora dobija veliki nacionalni IT klaster - Akcenat će biti i na razvoju coworking zajednice

Izvor: Mina Petak, 23.10.2020. 13:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
U Crnoj Gori će, kroz projekat unapređenja saradnje za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja 2CODE, biti uspostavljen veliki nacionalni IT klaster, saopšteno je u nikšićkom Tehnopolisu.

Menadžer za upravljanje projektima i razvoj preduzetništva u Tehnopolisu, Aleksandar Janičić, rekao je da će IT klaster biti uspostavljen zajednički sa osnivačima i ključnim firmama iz tog sektora, kao i donosiocima odluka na nacionalnom i međunarodnom nivou.

On je, na na kick off konferenciji u Tehnopolisu, koji je vodeći partner na projektu, naveo da je inicijativa za formiranje IT klastera pokrenuta ove godine, a biće realizovana naredne.

- Taj klaster ćemo, pored njegovog uspostavljanja, umrežiti i na međunarodom nivou i truditi se da pospješimo saradnju IT firmi u ovom prekograničnom poslovnom okruženju - kazao je Janičić.

Tokom realizacije projekta, koji se sprovodi u okviru Programa trilateralne saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, akcenat će biti i na razvoju co-working zajednice, čiji će prostori biti unaprijeđeni novom opremom i namještajem, kao i organizovanjem meet up-ova i obuka programa razvoja i rada.

- U Tehnopolisu je operativna i Laboratorija za industrijski dizajn (TechLab), a u narednom periodu biće uloženo 60.000 EUR u inovativnu FabLab laboratoriju, koja bi trebalo da pruži punu nekomercijalnu podršku našim firmama i mladima za razvoj biznis ideja - saopštio je Janičić.

Prema njegovim riječima, u okviru projekta će se raditi na unapređenju rada samih institucija i saradnje sa parterima u prekograničnom području, ali i pospješivanju međunarodne saradnje organizacija koje pružaju podršku, kako za osnivanje novih biznisa, tako i za unapređenje postojećih.

Predstavnica BIT centra Tehnološkog parka iz Tuzle, Vedrana Ajanović, podsjetila je da su bili partneri i na prethodnom CODE projektu i najavila da će u okviru njegovog nastavka realizovati aktivnosti oko pokretanja inovacione laboratorije, jačanja CODE huba.

- Naš Centar, kao najstarija institucija osnovana prije 15 godina, okuplja oko 70 firmi, koje ne žele da se udružuju u formalni klaster. U ovim projektima je suština prenos znanja, a želimo da unaprijedimo i poslovnu strukturu u Tuzli, kao i da osiguramo zajedničku saradnju firmi iz naših država - rekla je Ajanović.

Na pitanje koje su najveće prepreke sa kojima se susreću tokom podrške preduzetništvu IT firmi, Ajanović je navela da je najčešće riječ o studentskim firmama koje se razvijaju u okruženju u kojem nije od ranije adekvatno podsticano preduzetništvo, kao i da se dosta vremena potrošilo na razvoj klastera koji nijesu dali rezultate u Bosni i Hercegovini.

- Mi smo napravili mrežu koja funkcioniše na principu klastera, samo nema njegovu osnivačku strukturu - rekla je Ajanović.

Predstavnica INTERA Tehnološkog parka iz Mostara, Ana Bogdanović, saopštila je da je riječ o nastavku CODE projekta, započetog 2017. godine, kojim su zaokružili urađeno na regionalnom nivou.

- Cilj nam je da kao poslovni partner doprinesemo unapređenju poslovnog okruženja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj sa naglaskom na naše coworking prostore, koje kroz ovaj projekat želimo da unaprijedimo, kao i rad naših IT firmi kroz klastere i pomoći njihovom umrežavanje sa onim u Nikšiću i nekim drugim gradovima - objasnila je Bogdanović.

Ona je dodala da bi se na taj način doprinijelo konkurentnosti na međunarodnom tržištu, a INTERA kroz projekat želi da ostvari svoju misiju i viziju zbog kojih je i osnovana prije devet godina.

- U Mostaru je prije nekoliko godina osnovan IT klaster, u koji su ušle isključivo regionalne hercegovačke firme, a kroz CODE smo kreirali strategiju koju želimo da realizujemo kroz nastavak projekta - rekla je Bogdanović.

Predstavnik Sveučilišta u Zadru, Franjo Pehar, kazao je da će kao partneri kroz projekat 2CODE pokušati da ojaču sopstvene kapacitete, kao i da iskustva prenesu kroz prekograničnu saradnju.

- Naš fokus u projektu je da završimo i funkcionalno opremimo laboratoriju koja će biti usmjerena na istraživanje korisnika i njihovih potreba, a krenuće se od dizajna proizvoda i usluga, i opremiti Lab sa najsavremenijim biometrijskim senzorima, poput sistema za praćenje pokreta očiju - saopštio je Pehar.

On je naveo da će im taj sistem omogućiti da saznaju više o načinu na koji korisnici koriste različite sisteme i koji je epilog toga. Pehar je dodao da će korišćenje tog Laba biti moguće, ne samo IT sektoru u Zadru, već će dio ekspertize biti dostupan i firmama iz partnerskih gradova.

Projekat je finansirala Evropska unija (EU) kroz Program trilateralna saradnja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u okviru drugog poziva ERDF i IPA II, a njegova vrijednost je oko 930.000 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.