Izvor: Radio 021 | Petak, 23.10.2020.| 11:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Facebook pokreće aplikaciju za upoznavanje u 32 evropske zemlje

(Foto: Pixabay.com/Edar)
Facebook Inc objavio je da pokreće svoj servis za upoznavanje u 32 evropske zemlje, nakon što je ranije predstavljanje odloženo zbog regulatornih briga.

Kompanija je u februaru odložila pokretanje Facebook Dating u Evropi, zbog zabrinutosti koju je izrazila irska komisija za zaštitu podataka (DPC), glavni regulator u Evropskoj uniji za neke od najvećih tehnoloških kompanija u svijetu, uključujući i Facebook.

DPC je takođe izrazio veliku zabrinutost jer je dobio kratko obavještenje prije pokretanja koje je planirano za 13. februar. Vijest je objavljena 3. februara. Takođe je rečeno da DPC nije dostavljena dokumentacija povodom procjene uticaja zaštite podataka i procesa donošenja odluka od strane Facebooka.

DPC je rekao u četvrtak da će nastaviti da nadzire servis za upoznavanje kad se pojavi širom Evropske unije ove nedjelje, dodavši da je Facebook ustupio detalje promjena koje su bile problematične regulatornoj komisiji.

- Facebook je pružio detaljna objašnjenja o obrađivanju ličnih podataka u kontekstu servisa za upoznavanje - rekao je Grejem Dojl, zamjenik poverenika DPC.

Facebook Dating, stranica posvećena upoznavanju unutar Facebook aplikacije, predstavljena je u SAD u septembru prošle godine. Trenutno je dostupna u 20 drugih zemalja.

U blog postu u srijedu, Kejt Orset, voditeljka projekta, rekla je da korisnici mogu da biraju da li će napraviti profil za upoznavanje i da ga mogu obrisati u bilo koje vrijeme, a da istovremeno ne obrišu svoj Facebook profil.

Ime i godine će biti uzeti sa Facebook profila korisnika, pa se ne mogu uređivati na servisu za upoznavanje, rekla je Orset, dodavši da prezimena korisnika neće biti prikazivana i da korisnici mogu da biraju da li će dijeliti na svojim profilima neke druge privatne informacije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.