NavMenu

Svjetska banka: Pad privrede u 2020. na Zapadnom Balkanu 4,8% umjesto 6,5%

Izvor: Tanjug Petak, 23.10.2020. 07:56
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock)
Svjetska banka poboljšala je prognozu pada privrede na Zapadnom Balkanu u 2020. godini sa ranijih 6,5% na 4,8 %.

Prema najnovijem Redovnom ekonomskom izvještaju (RER) Svjetske banke, u 2020. se predviđa pad ekonomske aktivnosti za 4,8%, što je 1,7% manje od stope prognozirane u aprilu, saopštila je Svjetska banka.

Kako je navedeno, region ZB skliznuo je usljed pandemije Covida-19 u duboku recesiju, uz pad domaće i inostrane tražnje i poremećaje lanaca vrijednosti, što je u svim zemljama ZB dovelo do prelaska ekonomskog rasta u 2020. u "negativnu teritoriju".

Recesija se produbljuje, a pandemija kovida 19 ugrožava radna mjesta i smanjenje siromaštva na ZB, upozorava Svjetska banka.

Zaključno sa junom, nezaposlenost u regionu porasla je za polovinu procentnog poena i ugasila 139.000 radnih mjesta.

Drugi, snažniji talas pandemije prisutan od sredine juna, dodatno je omeo ekonomski oporavak u regionu. Ograničenja putovanja i mjere socijalnog distanciranja negativno su uticale na rast u zemljama koje se u većoj meri oslanjaju na turizam.

Pandemija dovodi do novih izazova na tržištima rada u regionu i prijeti da poništi napredak koji su ove zemlje ostvarile u sprovođenju socijalnih mjera.

Procjenjuje se da je još 300.000 građana zapalo u siromaštvo na Kosovu i u Albaniji, Crnoj Gori i u centralnoj Srbiji - što je značajan broj, ali je više nego dvostruko manji nego da mjere reagovanja na pandemiju nisu bile uvedene.

Baš kao i u većem dijelu svijeta, pandemija kovida19 i dalje ozbiljno utiče na građane Zapadnog Balkana, čime ugrožava kako zdravlje, tako i ekonomsko blagostanje ljudi, kaže direktorka Svjetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder.

- Koliko god da je situacija loša, bila bi daleko gora da vlade nisu od samog početka krize preduzele hitne mjere. Prvi prioritet je i dalje stavljanje zdravstvene krize pod kontrolu i ograničavanje ekonomske štete. Kreatori politika u ovom regionu moraće da se usredsrede na jačanje osnovnih ekonomskih parametara da bi omogućili otporan oporavak.

Uz neizvjesnost završetka ekonomske krize, pritisci na tržišta rada i prihode biće verovatno prisutni mjesecima.

- Osim poboljšanja zdravstvenih sistema i snažnih mehanizama socijalne zaštite, kreatori politika u regionu moraće da preduzmu mjere za unapređenje ljudskog kapitala, izgradnju snažnijih institucija i jačanje vladavine prava - navodi Linda Van Gelder.

Kako kaže, nezahvalna situacija u kojoj države moraju da povećavaju potrošnju uprkos padu javnih prihoda dovodi do dodatnog pritiska da kao prioritet postave fiskalnu održivost, uključujući i kroz unapređenje javne potrošnje i snažnije poštovanje poreskih obaveza.

U izvještaju se navodi i da će brzina oporavka, na kratak rok, zavisiti od toka pandemije, dostupnosti vakcine koja bi omogućila normalizaciju ekonomske aktivnosti i stabilnog oporavka glavnog trgovinskog partnera regiona - Evropske unije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.